Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο17 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης της Επιτροπής θα βοηθήσει εννέα κράτη μέλη να υποδεχθούν και να στηρίξουν ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή θα προσφέρει τεχνική γνώση που θα βοηθήσει εννέα κράτη μέλη να υποδεχθούν ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου. Τα κράτη μέλη που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση θα λάβουν τη στήριξη εντός των επόμενων μηνών. Πρόκειται για το Βέλγιο, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και αναζητούν ασφάλεια στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει να τους δώσουμε πρόσβαση στη στέγαση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την απασχόληση. Με το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη ώστε αυτό να γίνει ομαλά και γρήγορα

Η τεχνική γνώση παρέχεται στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI), το οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή. Θα βοηθήσει τα κράτη μέλη στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ για σκοπούς υποδοχής και ένταξης και θα τα βοηθήσει στην εφαρμογή της οδηγίας για την προσωρινή προστασία. Θα βοηθήσει επίσης στη διευκόλυνση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και των διπλωμάτων των Ουκρανών προσφύγων, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας της ΕΕ, στην προσαρμογή των σχολικών προγραμμάτων των κρατών αυτών στις ανάγκες των Ουκρανών μαθητών και στη βελτίωση του διυπουργικού συντονισμού. Στις 21 Μαρτίου 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επιτροπή δημοσίευσε ειδική πρόσκληση για τη στήριξη των κρατών μελών που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία και για τη σταδιακή απεξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη έχουν πλέον αξιολογηθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή.

Βάσει του TSI 2022, η Επιτροπή ήδη παρέχει βοήθεια στην Κροατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία στο πλαίσιο των εμβληματικών έργων στήριξης «Ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στα κράτη μέλη της ΕΕ». Τα έργα αυτά βελτιώνουν την ικανότητα των εθνικών διοικήσεων να παρέχουν συμπεριληπτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες ένταξης, καθώς και να μπορέσουν να διατηρήσουν τα ταλέντα και να διευκολύνουν την πρόσβαση των υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας. Η υποστήριξη του TSI συμπληρώνει το έργο των οργανισμών της ΕΕ και ιδίως του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA), ο οποίος δραστηριοποιείται στη Μάλτα, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, το Βέλγιο, τη Λετονία και τη Λιθουανία και σύντομα στην Τσεχία και την Ολλανδία.

 

Press Release in English

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
17 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα