Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Το μέλλον της Ευρώπης: η πρώτη συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις της Διάσκεψης φτάνει στο τέλος της

διάσκεψη για το μέλλον

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην τελική της φάση, μετά τις ανταλλαγές του προηγούμενου σαββατοκύριακου σχετικά με προκαταρκτικά σχέδια προτάσεων για όλα τα θέματα.

Η ολομέλεια και οι εννέα ομάδες εργασίας άρχισαν να επεξεργάζονται τις τελικές προτάσεις της Διάσκεψης σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο με δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής.

Τα προκαταρκτικά σχέδια, τα οποία εκπονήθηκαν από τους προέδρους και τους εκπροσώπους των πολιτών και επικουρούνται από την κοινή γραμματεία, συζητήθηκαν από όλα τα μέλη της ολομέλειας: πολίτες, ευρωβουλευτές, βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων, τους εκπροσώπους του Συμβουλίου, την Επιτροπή, τους κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών και τους εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Τα εν λόγω σχέδια βασίστηκαν σε συστάσεις των ομάδων Ευρωπαίων πολιτών και των εθνικών ομάδων, σε ιδέες που συγκεντρώθηκαν μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας, καθώς και στη συμβολή των συζητήσεων της ολομέλειας και των συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα δήλωσε σχετικά: «Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης φέρνει τις αξίες μας πανηγυρικά στο προσκήνιο. Υπό το πρίσμα της βάναυσης επίθεσης εις βάρος του λαού της Ουκρανίας, είναι σαφές ότι το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Πήρα πολύ κουράγιο διαπιστώνοντας πόση πρόοδος έχει σημειωθεί σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας. Με εμψυχώνει επίσης το γεγονός ότι βλέπω μια συνεχή δέσμευση για την επίτευξη προτάσεων με συναίνεση, με τους πολίτες πάντα σταθερά στο επίκεντρο της διαδικασίας. Προσβλέπω σε αυτό το ζωτικής σημασίας έργο που θα συνεχιστεί με αυτό το πνεύμα κατά τις προσεχείς εβδομάδες.»

Ιστορικό

Η επόμενη σύνοδος ολομέλειας έχει προγραμματιστεί για τις 8-9 Απριλίου στο Στρασβούργο, όπου οι ομάδες εργασίας θα παρουσιάσουν τις ενοποιημένες προτάσεις τους. Η ολομέλεια αναμένεται να υποβάλει τις τελικές της προτάσεις με συναίνεση στην εκτελεστική επιτροπή στα τέλη Απριλίου, έτσι ώστε η τελική έκθεση να μπορεί να διαβιβαστεί στους προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στις 9 Μαΐου στο Στρασβούργο.

Για περισσότερες πληροφορίες

Μαγνητοσκοπήσεις από τις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας διατίθενται στο Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου. Ενημερωθείτε για τις συζητήσεις της Ολομέλειας με τη χρήση των ακόλουθων συνδέσμων:

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
29 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα