Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Νοεμβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Με 128 εκατ. ευρώ επιδοτούνται ερευνητικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν την κρίση του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της. Aνάμεσά τους, 4 ελληνικά: imPURE, RESERVIST, COVINFORM, SHARE-COVID

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Η Επιτροπή υπέγραψε τις συμφωνίες επιχορήγησης 23 νέων ερευνητικών έργων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού με συνολικά 128 εκατ. ευρώ. Aνάμεσά τους, 4 ελληνικά: imPURE, RESERVIST, COVINFORM, SHARE-COVID.

Η επιλογή των έργων που θα επιχορηγηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020»είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο.

Η χρηματοδότηση αυτή θα επιτρέψει τη διεξαγωγή επιπλέον ερευνών με στόχο την ενίσχυση και την προσαρμογή της βιομηχανικής ικανότητας παραγωγής και διανομής ιατρικού εξοπλισμού όπως αναπνευστήρων, την πρόληψη και θεραπεία του κορονοϊού, την ανάπτυξη ιατρικών τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων όπως φορητών διαγνωστικών συστημάτων, την καλύτερη κατανόηση των κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, π.χ. στις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες και την άντληση γνώσεων από μεγάλες ομάδες ασθενών σε όλη την Ευρώπη για τη βελτίωση των θεραπειών. Στα έργα συμμετέχουν 344 ερευνητικές ομάδες από 39 χώρες, εκ των οποίων οι 32 συμμετέχοντες είναι από 15 χώρες εκτός ΕΕ.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα αυτή είναι αναγκαία για την καλύτερη αντιμετώπιση διάφορων πτυχών της τρέχουσας πανδημίας αλλά και μελλοντικών πανδημιών. Θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε την ικανότητα ταχείας αντίδρασης για την πρόληψη της μετάδοσης, να βελτιώσουμε τη διάγνωση και τη θεραπεία και να λάβουμε καλύτερα μέτρα που λαμβάνουν υπόψη συμπεριφορικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της διάστασης του φύλου».

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, προσέθεσε τα εξής: «Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας και σοβαρής αυτής υγειονομικής απειλής. Η χρηματοδοτική στήριξη αυτών των εξαιρετικών έργων που θέτουν στο επίκεντρο της καινοτόμου τους προσέγγισης τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη θα προσφέρει νέες λύσεις για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, τον ταχύ εντοπισμό και πρόληψη της εξάπλωσης της COVID-19, και τη βελτίωση της εντατικής θεραπείας, συμβάλλοντας έτσι στον κοινό αγώνα μας κατά της πανδημίας».

Η χρηματοδότηση από το ενωσιακό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020 » εντάσσεται στη δέσμευση της Επιτροπής να διαθέσει 1,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Παγκόσμια Αντίδραση κατά του Κορονοϊού , την οποία εγκαινίασε η Πρόεδρος κ.φον ντερ Λάιεν τον Μάιο του 2020, και συμπληρώνει προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων και εμβολίων .

Επίσης εντάσσεται στην ευρύτερη συμβολή της ΕΕ στην παγκόσμια συνεργασία «Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator» που αποσκοπεί στην επιτάχυνση και επέκταση της έρευνας, της ανάπτυξης, της πρόσβασης και της δίκαιης διανομής διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων και εμβολίων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιλεγέντα έργα είναι διαθέσιμες εδώ , καθώς και στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο .

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Νοεμβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα