Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Δεκεμβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Κορονοϊός: μεγάλο φορτίο προστατευτικού εξοπλισμού αποστέλλεται στη Σερβία μέσω του rescEU

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Κατόπιν αιτήματος για βοήθεια που απηύθυνε η Σερβία, η ΕΕ αποστέλλει 500 000 προστατευτικές μάσκες FFP2 και FFP3, 540 000 ιατρικά γάντια, 49 200 προστατευτικές στολές, 49 200 καλύμματα υποδημάτων και 5 500 γυαλιά από το απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού rescEU που είναι αποθηκευμένο στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100 % το υλικό, καθώς και την αποθήκευση και τη μεταφορά του. «Ήδη κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, το ιατρικό απόθεμα rescEU ενισχύεται συνεχώς και γίνεται όλο και πιο αποτελεσματικό. Το rescEU έχει βοηθήσει εννέα χώρες, εντός και εκτός ΕΕ, στη μάχη κατά του κορονοϊού, έχοντας μέχρι στιγμής παράσχει πάνω από ένα εκατομμύριο μάσκες υψηλής ποιότητας, αναπνευστήρες και άλλα μέσα ατομικής προστασίας. Στόχος μας είναι το νέο ευρωπαϊκό ιατρικό απόθεμα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο επόμενο έτος, προκειμένου να στηριχτούν οι προσπάθειες των χωρών να ξεπεράσουν αυτή την παγκόσμια πανδημία», δήλωσε ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Η Σερβία έχει ήδη ωφεληθεί από το ιατρικό αποθεματικό rescEU, καθώς τον Ιούλιο παρέλαβε 10 000 μάσκες FFP2. Μέσω του rescEU, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί πάνω από ένα εκατομμύριο προστατευτικές μάσκες προσώπου FFP2 και FFP3 στην Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Λιθουανία, καθώς και στη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Οι πρώτοι 30 αναπνευστήρες απεστάλησαν στην Τσεχία τον Οκτώβριο και τώρα επιστρέφουν στην αποθήκη του rescEU στη Ρουμανία.

Το αποθεματικό αρχικά ήταν αποθηκευμένο στη Γερμανία και τη Ρουμανία, στις οποίες τον Σεπτέμβριο ήρθαν να προστεθούν η Δανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σουηδία.

Στις αρχές του 2021 αναμένεται να προστεθούν περισσότερα κράτη μέλη στις χώρες αποθήκευσης του rescEU.

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Δεκεμβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα