Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Οκτωβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Κορονοϊός: Η Επιτροπή υπογράφει σύμβαση κοινής προμήθειας με την Gilead για την προμήθεια ρεμδεσιβίρης

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
H Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για την προμήθεια ποσότητας του φαρμάκου Veklury, της εμπορικής ονομασίας της ρεμδεσιβίρης, επαρκούς για έως και 500.000 θεραπευτικές αγωγές, καθώς και για τη δυνατότητα αύξησης της προμήθειας πέραν των 500.000 θεραπευτικών αγωγών.

Στη σύμβαση κοινής προμήθειας συμμετέχουν 36 υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της ΕΕ, των χωρών του ΕΟΧ, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και έξι υποψήφιων και δυνάμει υποψήφιων χωρών (Αλβανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο* και Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Όλες οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν τώρα να υποβάλουν τις παραγγελίες τους για να προμηθευτούν απευθείας Veklury. Το Veklury είναι επί του παρόντος το μόνο φάρμακο με άδεια κυκλοφορίας υπό όρους στην ΕΕ για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται παροχή οξυγόνου.

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Σήμερα εξασφαλίζουμε πρόσβαση στη ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία έως και 500.000 ασθενών που την έχουν ανάγκη. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουμε ότι διατίθενται ασφαλή και αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα κατά της νόσου COVID-19. Μέσω των συμβάσεων κοινής προμήθειας της ΕΕ, δίνουμε τη δυνατότητα σε χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας εξοπλισμό και φάρμακα. Ενωμένοι είμαστε πάντα πιο δυνατοί, και αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη δράση κατά της νόσου COVID-19.» 

Η υπογραφή αυτής της σύμβασης-πλαισίου κοινής προμήθειας ακολουθεί τη σύμβαση της Επιτροπής με την Gilead για την εξασφάλιση ποσότητας του φαρμάκου Veklury επαρκούς για 33.380 θεραπευτικές αγωγές, που έχουν διανεμηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Αύγουστο. Η σύμβαση αυτή χρηματοδοτήθηκε από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI) της Επιτροπής, συνολικού ύψους 70 εκατ. EUR.

Η ποσότητα του φαρμάκου που αγοράστηκε με χρηματοδότηση από το ESI συνέβαλε στην κάλυψη των άμεσων αναγκών από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, ώστε να διασφαλιστεί η λήψη της εν λόγω θεραπείας από τους ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Το φάρμακο παραδόθηκε σε πολλές τμηματικές αποστολές. Η σύμβαση κοινής προμήθειας θα διασφαλίσει τώρα ότι οι χώρες θα εξακολουθήσουν να τροφοδοτούνται αδιάλειπτα με Veklury εάν αποφασίσουν να προμηθευτούν το προϊόν.

Ιστορικό

Η κοινή προμήθεια αποτελεί μέσο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποίησε επίσης στις αρχές του τρέχοντος έτους για να διασφαλίσει την πρόσθετη πρόσβαση των συμμετεχουσών χωρών σε μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), αναπνευστήρες, διαγνωστικό υλικό ή φάρμακα για τις ΜΕΘ. Πρόκειται πλέον για την έκτη διαδικασία κοινής προμήθειας που εφαρμόζεται με επιτυχία.

Συνολικά, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μέσο της ΕΕ για τις κοινές προμήθειες προκειμένου να προβούν σε παραγγελίες για είδη όπως τα ΜΑΠ από τον Απρίλιο, γεγονός που τους επιτρέπει την πρόσβαση σε μια περιορισμένη αγορά προϊόντων με ευνοϊκότερους όρους. Οι συμβάσεις για μέσα ατομικής προστασίας, αναπνευστήρες και εργαστηριακό εξοπλισμό επιτρέπουν στα κράτη μέλη να παραγγέλλουν προϊόντα ζωτικής σημασίας αξίας άνω των 3,3 δισ. EUR κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Προετοιμάζονται περισσότερες διαδικασίες κοινής προμήθειας:

Στις 28 Σεπτεμβρίου δρομολογήθηκε διαδικασία κοινής προμήθειας για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19. Περιλαμβάνει 27 τύπους εξοπλισμού που ομαδοποιούνται σε έξι κατηγορίες: περιέκτες μεταφοράς εμβολίων, δοχεία αποβλήτων, συσκευές ένεσης, απολυμαντικά, μέσα ατομικής προστασίας και αναλώσιμα είδη αναισθησίας.

Μια διαδικασία κοινής προμήθειας για βασικά φάρμακα για τις ΜΕΘ βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης και οι χώρες μπορούν να ξεκινήσουν τις παραγγελίες τους τις επόμενες ημέρες. Η διαδικασία καλύπτει φάρμακα εντατικής θεραπείας έξι κατηγοριών (αναλγητικά, αντιβιοτικά, μυοχαλαρωτικά, αναισθητικά, φάρμακα ανάνηψης, άλλα).

Για περισσότερες πληροφορίες

Αντιμετώπιση του κορονοϊού από την ΕΕ

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) & ρεμδεσιβίρη

Δημόσιες συμβάσεις της ΕΕ για ιατρικό εξοπλισμό και μέσα προστασίας

* Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και είναι σύμφωνη με την απόφαση 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
8 Οκτωβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα