Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο23 Νοεμβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Κορονοϊός: η Επιτροπή θα παράσχει 200 ρομπότ απολύμανσης σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού και την παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού στα κράτη μέλη, η Επιτροπή δρομολόγησε την αγορά 200 ρομπότ απολύμανσης, τα οποία θα παραδοθούν σε νοσοκομεία όλης της Ευρώπης.

 

 

Διατίθεται ειδικός προϋπολογισμός συνολικού ύψους έως 12 εκατομμυρίων ευρώ από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI). Νοσοκομεία από τα περισσότερα κράτη μέλη εξέφρασαν ενδιαφέρον να προμηθευτούν αυτά τα ρομπότ, τα οποία μπορούν να απολυμάνουν τους συνήθεις χώρους ασθενών, χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία μέσα σε μόλις σε 15 λεπτά, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη και τη μείωση της διασποράς του ιού.

 

Η διαδικασία ελέγχεται από χειριστή, ο οποίος θα βρίσκεται εκτός του χώρου που πρόκειται να απολυμανθεί, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ δήλωσε σχετικά: «Η ανάπτυξη τεχνολογιών μπορεί να δημιουργήσει δυνάμεις αλλαγής και βλέπουμε ότι τα ρομπότ απολύμανσης αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Χαιρετίζω τη δράση αυτή που θα βοηθήσει τα νοσοκομεία της Ευρώπης να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης —σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού».

 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν πρόσθεσε: «Η Ευρώπη επέδειξε ανθεκτικότητα και αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης. Από τον επαναπατρισμό των πολιτών της ΕΕ που είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό έως την αύξηση της παραγωγής μασκών ώστε ο ιατρικός εξοπλισμός να φθάνει σε όσους τον χρειάζονται εντός της ενιαίας αγοράς, ενεργούμε για την προστασία των πολιτών μας. Τώρα θα χρησιμοποιήσουμε ρομπότ απολύμανσης στα νοσοκομεία, ώστε οι πολίτες μας να επωφεληθούν από αυτή την τεχνολογία που σώζει ζωές.»

 

Τα ρομπότ αναμένεται να παραδοθούν τις επόμενες εβδομάδες.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
23 Νοεμβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα