Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Ιανουαρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Κορονοϊός: η Επιτροπή στηρίζει τις υπηρεσίες αιμοδοσίας για την αύξηση της συλλογής πλάσματος αναρρωσάντων από τη νόσο COVID-19

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Η Επιτροπή επέλεξε 24 έργα, βάσει των οποίων θα δημιουργηθούν νέα ή θα επεκταθούν υφιστάμενα προγράμματα, για τη συλλογή πλάσματος από δωρητές που ανάρρωσαν από τη νόσο COVID-19.

 

 

Οι δωρεές θα προορίζονται για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από τη νόσο. Οι σχετικές επιχορηγήσεις προέκυψαν κατόπιν πρόσκλησης που εστάλη τον Ιούλιο σε όλες τις δημόσιες και τις μη κερδοσκοπικές υπηρεσίες αιμοδοσίας σε όλη την ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης για την αγορά εξοπλισμού για τη συλλογή πλάσματος.

 

Η δράση χρηματοδοτείται από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης με συνολικά 36 εκατ. ευρώ. Τα έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν σε 14 κράτη μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι εθνικά ή περιφερειακά και στις περισσότερες περιπτώσεις θα περιλαμβάνουν την κατανομή κονδυλίων σε μεγάλο αριθμό τοπικών κέντρων συλλογής αίματος ή πλάσματος (πάνω από 150 συνολικά).

 

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Όσον αφορά τις θεραπείες κατά της νόσου COVID-19, πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές, ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών το συντομότερο δυνατόν. Χάρη στους πολυάριθμους αιτούντες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Επιτροπής, η συλλογή πλάσματος μπορεί πλέον να αυξηθεί μέσω των επιλεγμένων έργων, γεγονός που θα βοηθήσει στη χρήση του πλάσματος αναρρωσάντων ως πιθανής ελπιδοφόρας θεραπείας. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να παράσχουμε στους πολίτες ασφαλή και αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα κατά της νόσου COVID-19.»

 

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
11 Ιανουαρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα