Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Νοεμβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Κορονοϊός: Η Επιτροπή προτρέπει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να συνεργαστούν και να συνεχίσουν τη μάχη κατά της διαδικτυακής απάτης

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Σήμερα, ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς πραγματοποιεί σύσκεψη με τις 11 διαδικτυακές πλατφόρμες που συμμετέχουν στον διαρθρωμένο διάλογο για την αντιμετώπιση της καταναλωτικής διαδικτυακής απάτης που σχετίζεται με την πανδημία του κορονοϊού, από κοινού με τις αρχές προστασίας των καταναλωτών.

Σκοπός είναι να ενθαρρυνθούν οι πλατφόρμες να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους για την αντιμετώπιση των νέων περιστατικών απάτης που θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και για την αποτροπή της επανεμφάνισης περιστατικών απάτης που έχουν ήδη σημειωθεί στο παρελθόν.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε από την προηγούμενη εμπειρία μας ότι οι απατεώνες βλέπουν την πανδημία σαν ευκαιρία για να εξαπατήσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ξέρουμε επίσης ότι η συνεργασία με τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των καταναλωτών από τέτοιες παράνομες πρακτικές. Σήμερα παρότρυνα τις πλατφόρμες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχουν σε ανταλλαγές μεταξύ ομοτίμων ώστε να ενισχύσουν περαιτέρω την απόκρισή τους. Κατά το δεύτερο κύμα που πλήττει σήμερα την Ευρώπη θα πρέπει να δράσουμε ακόμη πιο επιδέξια».

Κατόπιν της έγκρισης εκ μέρους των αρχών καταναλωτών των κρατών μελών μιας κοινής θέσης τον Μαρτίου 2020, η Επιτροπή και το Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών διατηρούν τακτικές επαφές με τις 11 μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες: Allegro, Amazon, Alibaba/AliExpress, CDiscount, Ebay, Facebook, Google, Microsoft/Bing, Rakuten, Verizon Media/Yahoo και Wish και ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τις νέες τάσεις και τις επιχειρηματικές πρακτικές που συνδέονται με την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν αναφέρει ότι αφαίρεσαν εκατοντάδες εκατομμύρια παράνομες προσφορές και διαφημίσεις και επιβεβαίωσαν ότι σημειώνεται σταθερή μείωση των νέων καταχωρίσεων που συνδέονται με τον κορονοϊό.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Νοεμβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα