Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Φεβρουαρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Κορονοϊός: Η ΕΕ αποστέλλει επιπλέον ιατρικό υλικό σε γειτονικές χώρες

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποστέλλει ιατρικά εφόδια, όπως γάντια, μάσκες και στολές στη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, κατόπιν αιτήματός τους για βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ..

Η ΕΕ θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας αποστέλλοντας υλικό από το απόθεμα rescEU που είναι αποθηκευμένο στην Ελλάδα. Οι δαπάνες προμήθειας, αποθήκευσης και μεταφοράς του ιατρικού εξοπλισμού στο πλαίσιο του ενωσιακού ιατρικού αποθέματος rescEU, καλύπτονται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βοήθεια για τον κορονοϊό αποστέλλουν στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία και η Σλοβακία και η Γερμανία, ανταποκρινόμενες σε σχετικά αιτήματα. Η ΕΕ συντονίζει και συγχρηματοδοτεί τα έξοδα μεταφοράς των αποστολών αυτών μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ συνεχίζει να συμβάλλει στη διοχέτευση βοήθειας κατά της πανδημίας, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στις γειτονικές χώρες που αγωνίζονται και αυτές κατά του κορονοϊού. Ευχαριστώ τα κράτη μέλη και τα συμμετέχοντα κράτη για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν στις κρίσιμες αυτές στιγμές».

Η Σλοβακία στέλνει από 15 000 τεστ PCR στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία, καθώς και κρεβάτια, κουβέρτες και πετσέτες. Η Γερμανία θα στείλει απολυμαντικό χεριών και επιφανειών στη Σερβία. Η Τσεχία στέλνει μάσκες, γάντια και αναπνευστήρες στη Μολδαβία μέσω του Μηχανισμού.

Η βοήθεια έχει στόχο να στηρίξει τα συστήματα υγείας και αντιμετώπισης του κορονοϊού στη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, 30 χώρες έχουν λάβει βοήθεια, υπό μορφή ιατρικού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Φεβρουαρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα