Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο2 Δεκεμβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

ΚΟΛΕΓΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ: Μια νέα ατζέντα ΕΕ-ΗΠΑ με στόχο την παγκόσμια αλλαγή

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος υποβάλλουν πρόταση για μια νέα, μακρόπνοη διατλαντική ατζέντα .

Τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκαν από γεωπολιτικές μετατοπίσεις ισχύος, διμερείς εντάσεις και μονομερείς τάσεις, όμως η νίκη του εκλεγέντος Προέδρου Τζο Μπάιντεν και της εκλεγείσας Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, σε συνδυασμό με μια πιο δυναμική και ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση και μια νέα γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα, προσφέρουν μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μόνο μία φορά στην κάθε γενιά για τον σχεδιασμό μιας νέας διατλαντικής ατζέντας για παγκόσμια συνεργασία βασισμένη στις κοινές αξίες και συμφέροντά μας και στην παγκόσμια επιρροή μας.

 

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά: «Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να σχεδιάσουμε μια νέα διατλαντική ατζέντα που να είναι κατάλληλη για το σημερινό παγκόσμιο τοπίο. Η διατλαντική συμμαχία βασίζεται σε κοινές αρχές και ιστορία, αλλά και σε κοινά συμφέροντα για την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου, ειρηνικότερου και πιο ευημερούντος κόσμου. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι ισχυρότερες όταν η διατλαντική εταιρική σχέση είναι ισχυρή. Είναι καιρός να ξανασυνδεθούμε με μια νέα ατζέντα για τη διατλαντική και την παγκόσμια συνεργασία στον σημερινό κόσμο».

 

Ο κ. Τζουζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της ΕΕ, ο οποίος παρουσίασε τις προτάσεις σε συνέντευξη Τύπου , δήλωσε τα εξής: «Με τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για συνεργασία με τη μελλοντική κυβέρνηση Μπάιντεν, στέλνουμε ισχυρά μηνύματα στους φίλους και συμμάχους μας στις ΗΠΑ. Ας κοιτάξουμε μπροστά, όχι πίσω. Ας ανανεώσουμε τη σχέση μας. Ας οικοδομήσουμε μια εταιρική σχέση που θα εξασφαλίζει ευημερία, σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια για τους πολίτες στις ηπείρους μας και σε όλο τον κόσμο. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, ας στρωθούμε στη δουλειά».

 

Η νέα ατζέντα καλύπτει τέσσερις τομείς —ένας υγιέστερος κόσμος, προστασία του πλανήτη μας, ηγεσία στο εμπόριο και την τεχνολογία και παγκόσμια δράση και ασφάλεια— και προσδιορίζει τα πρώτα βήματα για κοινή δράση που θα λειτουργήσει ως ένας αρχικός διατλαντικός χάρτης πορείας για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών.

 

Η κοινή ανακοίνωση :Μια νέα ατζέντα ΕΕ-ΗΠΑ για παγκόσμια αλλαγή , το σχετικό δελτίο Τύπου , και το ειδικό ενημερωτικό δελτίο είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
2 Δεκεμβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα