Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Δεκεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Κοινή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου Τζουζέπ Μπορέλ και του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχεϊ σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία

SERBIA EU

Αθήνα, 20/12/2023

Χθες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Τζουζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία:

«Την Κυριακή διεξήχθησαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία.

Σημειώνουμε τα προκαταρκτικά πορίσματα και συμπεράσματα των διεθνών παρατηρητών του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ σχετικά με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου στη Σερβία. Υπό το πρίσμα των προκαταρκτικών αυτών διαπιστώσεων και συμπερασμάτων, συμπεραίνουμε με ανησυχία ότι η εκλογική διαδικασία χρήζει απτής βελτίωσης και περαιτέρω μεταρρύθμισης, δεδομένου ότι η ορθή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Σερβίας βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας προσχώρησης της Σερβίας στην ΕΕ.

Η ΕΕ αναμένει την τελική έκθεση του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ και τις συστάσεις για τις μελλοντικές εκλογές, συστάσεις οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν, πολύ πριν από τις επόμενες εκλογές.

Επίσης αναμένουμε από τις αρμόδιες εθνικές αρχές να δώσουν συνέχεια με διαφανή τρόπο στις αξιόπιστες αναφορές παρατυπιών, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών σχετικά με τις τοπικές εκλογές στο Βελιγράδι και σε άλλους δήμους.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία της Σερβίας να διασφαλίσει εποικοδομητικό και συμπεριληπτικό διάλογο με όλο το πολιτικό φάσμα.»

Η δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Peter Stano — Τηλ.: +32 2 295 45 53· Ana Pisonero – Τηλ.: +32 2 295 43 20, Zoï Muletier - Τηλ.: + 32 2 299 43 06

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Δεκεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα