Συμμεριζόμαστε επίσης τον στόχο της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας και της σταδιακής ένταξης της Ουκρανίας στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ενέργειας ΗΠΑ-ΕΕ για την ενεργειακή πολιτική, την απανθρακοποίηση και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Οι δεσμεύσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού μέσω της καθαρής ενέργειας, ιδίως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της τεχνολογίας, ανοίγουν τον δρόμο για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Οι σημερινές προκλήσεις κατά της ευρωπαϊκής ασφάλειας καταδεικνύουν τη σημασία της δέσμευσής μας να επιταχύνουμε και να διαχειριστούμε προσεκτικά τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια.
Την τελευταία δεκαετία, η ΕΕ έχει επενδύσει στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού μέσω των υποδομών και της ενίσχυσης των εσωτερικών ενεργειακών δικτύων της, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα και την ευελιξία των ενεργειακών αγορών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εντείνει τη συνεργασία με τα κράτη μέλη για την ασφάλεια του εφοδιασμού, στο πλαίσιο διαφανών και ανταγωνιστικών αγορών φυσικού αερίου κατά τρόπο συμβατό με τους μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους και την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών έως το 2050.
Ενώ η διαδικασία αυτή εντείνεται κατά την κρίσιμη δεκαετία που διανύουμε, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στενά για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις της ασφάλειας του εφοδιασμού και των υψηλών τιμών στις αγορές ενέργειας.
Δεσμευόμαστε να εντείνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της ενέργειας για την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα συνεργαστούμε προκειμένου να καταστεί διαθέσιμος ένας αξιόπιστος και οικονομικά προσιτός ενεργειακός εφοδιασμός για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ και στις γειτονικές της χώρες.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεργάζονται για τον συνεχή, επαρκή και έγκαιρο εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο από διάφορες πηγές σε όλο τον κόσμο, ώστε να αποφευχθούν διαταραχές του εφοδιασμού, όπως εκείνες που μπορεί να προκύψουν από μια νέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της ΕΕ. Συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις και φορείς της αγοράς για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από διάφορες πηγές σε όλο τον κόσμο. Βραχυπρόθεσμα, το ΥΦΑ μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, ενώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να επιτύχουμε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί για τη βελτίωση της διαφάνειας και της χρήσης των τερματικών σταθμών ΥΦΑ στην ΕΕ.
Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη της ΕΕ, για τον εφοδιασμό με ΥΦΑ, με σκοπό την ασφάλεια του εφοδιασμού και τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης. Θα ανταλλάξουμε επίσης απόψεις σχετικά με τον ρόλο της αποθήκευσης στην ασφάλεια του εφοδιασμού.
Γενικότερα, καλούμε όλες τις μεγάλες ενεργοπαραγωγούς χώρες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια διασφάλισης της σταθερότητας και του επαρκούς εφοδιασμού των παγκόσμιων αγορών ενέργειας. Οι εργασίες αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει και θα τους δώσουμε ώθηση στη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας ΗΠΑ-ΕΕ της 7ης Φεβρουαρίου.»
Η δήλωση είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 28 Ιανουαρίου 2022
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα