Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Οκτωβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Κοινή δήλωση της Επιτρόπου κ. Στέλλας Κυριακίδου, του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη Δρ Χανς Χένρι Π. Κλούγκε και της Διευθύντριας του ECDC Δρ Αντρέα Αμμό

Συνεργασία για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και της εποχικής γρίπης για τον φετινό χειμώνα

logo

«Αν και η κατάσταση δεν είναι όπως πριν από ένα χρόνο, είναι σαφές ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει ακόμη τελειώσει. Δυστυχώς, οι δείκτες αυξάνονται και πάλι στην Ευρώπη, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει ξεκινήσει ένα ακόμη κύμα λοιμώξεων. Με την άφιξη του φθινοπώρου και του χειμώνα, αναμένεται επίσης η επανεμφάνιση της γρίπης. Υπό το πρίσμα αυτό, επιβεβαιώνουμε εκ νέου την ανάγκη προστασίας της υγείας των ανθρώπων, ιδίως των πλέον ευάλωτων, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού. Τα μέτρα ετοιμότητας πρέπει να συνεχιστούν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και δεν πρέπει να επαναπαυθούμε.

 

Η πιθανή παράλληλη κυκλοφορία του κορονοϊού και της εποχικής γρίπης θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου, με πιθανότητα να αυξηθεί η πίεση τόσο στα νοσοκομεία όσο και στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι είναι ήδη εξαντλημένοι μετά από σχεδόν τρία έτη στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Η επιβάρυνση αυτής της παράλληλης κυκλοφορίας στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αποφευχθεί. Μαζί με τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μας κατά αμφότερων των ιών. Καλούμε τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων μέσω της συγχορήγησης εμβολίων κατά της γρίπης και κατά του κορονοϊού, όποτε αυτό είναι εφικτό.

 

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσεγγίσουν τα μη εμβολιασμένα άτομα, διασφαλίζοντας ότι θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, και παράλληλα να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις σε ομάδες προτεραιότητας, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις. Πολλά από τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορονοϊό διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από γρίπη. Είναι σημαντικό οι ακόλουθες ομάδες προτεραιότητας να εμβολιαστούν τόσο κατά της γρίπης όσο και κατά του κορονοϊού: εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, άτομα άνω των 60 ετών, έγκυες γυναίκες και άτομα με συννοσηρότητες ή/και υποκείμενες παθήσεις.

 

Το νότιο ημισφαίριο, όπου πρόσφατα τελείωσε ο χειμώνας, βίωσε μια πρώιμη και εξαιρετικά ενεργή περίοδο γρίπης. Αν και δεν ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, ενδέχεται να δούμε ένα παρόμοιο σενάριο στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα. Το μήνυμά μας είναι απλό: ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης και τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών από τον κορονοϊό και την εποχική γρίπη. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ενθαρρύνουμε όλους τους επιλέξιμους δικαιούχους, ιδίως τους πλέον ευάλωτους, να σπεύσουν το συντομότερο δυνατόν να εμβολιαστούν τόσο κατά του κορονοϊού όσο και κατά της γρίπης».

 

Ιστορικό

Για να βοηθήσει τις χώρες να προετοιμάσουν την αντίδρασή τους σε πιθανή αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και της γρίπης κατά τους προσεχείς μήνες, η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με την προετοιμασία για το φθινόπωρο και τον χειμώνα 2022-2023. Ο ΠΟΥ Ευρώπης εξέδωσε επίσης συστάσεις στρατηγικής για την προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων. Τα δύο έγγραφα καλούν από κοινού τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η οποία καλύπτει 53 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, να επανεκκινήσουν τις προσπάθειες μετριασμού και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στην αυξημένη επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
 

Για περισσότερες πληροφορίες

Πολιτική εμβολιασμού της ΕΕ

Στρατηγική της Επιτροπής για τα εμβόλια

Ευρωπαϊκή πύλη πληροφοριών εμβολιασμού

Ιστότοπος του ECDC

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης — Θέτοντας υπό έλεγχο τον κορονοϊό και τη γρίπη φέτος το φθινόπωρο / τον χειμώνα. Προετοιμασία, πρόληψη, προστασία

ΠΟΥ Ευρώπης: Φωτογραφίες — Ομάδες υψηλού κινδύνου που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης και κατά του κορονοϊού

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
12 Οκτωβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα