Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο1 Μαρτίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Κοιλάδες υδρογόνου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράφει κοινή δήλωση με ενδιαφερόμενους φορείς για την προώθηση της οικονομίας του υδρογόνου στην ΕΕ

Hydrogen

Η Επιτροπή και βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς θα υπογράψουν σήμερα κοινή δήλωση, στην οποία θα τονίζεται η σημασία των συνεχών προσπαθειών έρευνας και καινοτομίας για το ανανεώσιμο υδρογόνο. Με τη δήλωση αυτή, η Επιτροπή, ο ευρωπαϊκός κλάδος του υδρογόνου, η επιστημονική κοινότητα και οι ευρωπαϊκές περιφέρειες, δεσμεύονται να εντείνουν και να επιταχύνουν τις κοινές δράσεις τους για την έρευνα, την ανάπτυξη, την επίδειξη και τη διάδοση των κοιλάδων υδρογόνου. Σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο τα εν λόγω κέντρα παραγωγής ενέργειας που συμβάλλουν στους στόχους του σχεδίου REPowerEU και του βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας, συνδέουν την παραγωγή, τη μεταφορά υδρογόνου και διάφορες εφαρμογές αιχμής —από την καθαρή κινητικότητα έως τις βιομηχανικές πρώτες ύλες— δημιουργώντας πλήρως λειτουργικές και βιώσιμες ομάδες προσφοράς και ζήτησης και προωθώντας την ανάπτυξη του ανανεώσιμου υδρογόνου και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Με την κοινή δήλωση απευθύνεται επίσης έκκληση για βιώσιμες επενδύσεις, ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης, ανταλλαγή γνώσεων, προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε δεξιότητες και δημιουργία περιφερειακών δικτύων υδρογόνου και διασυνδέσεων των κοιλάδων υδρογόνου.

Η κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Οι κοιλάδες υδρογόνου συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου έρευνας και καινοτομίας για το υδρογόνο. Αποδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης καινοτομίας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις της εποχής μας. Θα επιτύχουμε γρήγορα τον στόχο που έχουμε θέσει για διπλασιασμό του αριθμού των λειτουργικών κοιλάδων υδρογόνου έως το 2025.»

Η κοινή δήλωση θα υπογραφεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση θα φέρει σε επαφή πάνω από 300 κορυφαίους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου του υδρογόνου. Στις 16:55 ώρα Ελλάδος, στο Autoworld των Βρυξελλών, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου με την Επίτροπο Γκαμπριέλ, την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Σύμπραξης για το Καθαρό Υδρογόνο κ. Μελίσσα Βερύκιου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hydrogen Europe κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη και τον Πρόεδρο του Hydrogen Europe Research κ. Λουίτζι Κρέμα.

Χάρη στη μακροχρόνια στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας για το υδρογόνο, η ΕΕ έχει καταστεί παγκόσμια πρωτοπόρος σε βασικές τεχνολογίες υδρογόνου, ιδίως στις ηλεκτρολυτικές κυψέλες, τους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου και τις κυψέλες καυσίμου σε κλίμακα μεγαβάτ. Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» στηρίζει την Kοινή Eπιχείρηση «Καθαρό υδρογόνο» (CHJU) με 1 δισ. ευρώ, το οποίο συμπληρώνεται με ίσο ποσό από τη βιομηχανία και τους ερευνητικούς εταίρους. Στο πλαίσιο του REPowerEU, η Επιτροπή διέθεσε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ στην CHJU για την επιτάχυνση της δημιουργίας κοιλάδων υδρογόνου. Η Επιτροπή πρόσφατα χορήγησε και περίπου 4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Erasmus+ για μια μακροπρόθεσμη σύμπραξη μεταξύ της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης, με σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων δεξιοτήτων για την οικονομία του υδρογόνου.

Και άλλα προγράμματα της ΕΕ προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις στις κοιλάδες υδρογόνου, όπως ο Mηχανισμός Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας, τα ταμεία της πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο των σχετικών προτεραιοτήτων έξυπνης εξειδίκευσης και ο Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
1 Μαρτίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα