Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Νοεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Το «Κατσικάκι Λήμνου» γίνεται προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης

Κατσικάκι Λήμνου

Σήμερα η Επιτροπή ενέκρινε δύο νέες προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), το «Κατσικάκι Λήμνου» (Ελλάδα) και το προϊόν «Samoborska češnjovka / samoborska češnofka» (Κροατία), καθώς και μια νέα προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), το προϊόν «Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina» από τη χερσόνησο της Ίστριας (Κροατία και Σλοβενία).

Το «Κατσικάκι Λήμνου» παράγεται από ερίφια γεννημένα στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο. Διαθέτει ευχάριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής των εριφίων και στη διατροφή τους, η οποία βασίζεται κυρίως στην πλούσια βλάστηση των βοσκοτόπων των νησιών.

Το «meso istarskog goveda — boškarina/Meso istrskega goveda — boškarina» είναι κρέας που παράγεται από βοοειδή γεννημένα στη χερσόνησο της Ίστριας και εκτρέφονται παραδοσιακά. Έχει ανοιχτό ροζ έως σκούρο κόκκινο χρώμα, ευχάριστη οσμή και χαρακτηριστική γεύση βοδινού κρέατος και προσφέρεται για την παρασκευή διαφόρων συνταγών με κρέας.

Το  προϊόν «Samoborska češnjovka»/«Samoborska češnofka» είναι ένα καπνιστό λουκάνικο που καταναλώνεται μαγειρεμένο. Παρασκευάζεται από χοιρινό, βοδινό ή/και μοσχαρίσιο κρέας, στο οποίο προστίθεται νωπό σκόρδο και λευκός ξηρός οίνος που παράγεται στην περιοχή Samobor της βόρειας Κροατίας. Το προϊόν «Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka» χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό σε παραδοσιακές συνταγές.

Οι νέες αυτές ονομασίες έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των 1.601 γεωργικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται. Στη βάση δεδομένων eAmbrosia είναι διαθέσιμος κατάλογος με όλες τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις. Στο διαδίκτυο είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα ποιότητας και την πύλη GIView.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Νοεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα