Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο17 Σεπτεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης: Εκστρατεία #EUBeachCleanup 2021

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Η εκστρατεία #EUBeachCleanup του 2021 , που ξεκίνησε επισήμως στις 18 Αυγούστου, θα κορυφωθεί αύριο, Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών. Από τον Ιούνιο, έχουν διοργανωθεί δράσεις καθαρισμού τόσο σε παράκτιες όσο και σε ηπειρωτικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, οι οποίες θα συνεχιστούν έως το τέλος Οκτωβρίου.

 

 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε σχετικά: «Οι ενέργειές μας επηρεάζουν τους ωκεανούς. Είναι θέμα επιλογής: είτε θα εξακολουθήσουμε να ρυπαίνουμε τους ωκεανούς με θαλάσσια απορρίμματα, είτε θα λάβουμε μέτρα και θα καθαρίσουμε τις θάλασσές μας. Η πρωτοβουλία #EUBeachCleanupείναι μια σπουδαία ατομική και συλλογική δράση εθελοντών σε ολόκληρο τον κόσμο για τη διατήρηση της καθαρότητας των παραλιών και την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Είναι επείγουσα ανάγκη όλοι να συμβάλουν στην αποκατάσταση του πλανήτη μας».

 

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε: «Η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, η προστασία των ωκεανών και η ενδυνάμωση των πολιτών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ. Η πραγματική δύναμη της εκστρατείας #EUBeachCleanup είναι ότι συνενώνει όλους αυτούς τους στόχους και συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στόχος είναι να κάνουμε τα λόγια μας πράξη και να μετατρέψουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία σε παγκόσμια γαλάζια δράση. Ελάτε μαζί μας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.» Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στον ωκεανό με άμεσες και θανάσιμες επιπτώσεις για την άγρια ζωή. Η θαλάσσια ρύπανση ξεκινά στην ξηρά και αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες απώλειας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Γι’ αυτό, από το 2017 η ΕΕ διοργανώνει την ετήσια εκστρατεία #EUBeachCleanup, μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που κάθε χρόνο απευθύνει ισχυρό κάλεσμα για ανάληψη δράσης, ενισχύοντας τη δυναμική για τη θέσπιση φιλόδοξων μέτρων για την προστασία των ωκεανών σε διεθνές επίπεδο. Η φετινή εκστρατεία προηγείται της 15ης διάσκεψης των μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα (CBD COP15) τον Οκτώβριο, ενώ είναι η πρώτη εκστρατεία μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας της ΕΕ για τα πλαστικά μίας χρήσης τον Ιούλιο.

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό ειδησεογραφικό άρθρο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
17 Σεπτεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα