Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Μαρτίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ιστορίες που αξίζουν: ξεκίνησε η υποβολή υποψηφιοτήτων για το 31ο βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali έως τις 28 Απριλίου

Lorenzo Natali Media Prize

Σήμερα ξεκινάει η περίοδος υποβολής υποψηφιοτήτων για το βραβείο Lorenzo Natali, το εμβληματικό βραβείο δημοσιογραφίας της ΕΕ. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα καταθέτοντας επιλέξιμες ιστορίες έως τα μεσάνυχτα της 28ης Απριλίου.
 

Το βραβείο αναγνωρίζει και τιμά το έργο δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο που αναδεικνύει τις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις.
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα που αφορούν την ανισότητα, την εξάλειψη της φτώχειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τη δράση για το κλίμα, τον ψηφιακό τομέα, την εργασία και την απασχόληση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη μετανάστευση, την υγειονομική περίθαλψη, την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους μέσω διαδικτύου.
 

Οι δημοσιογράφοι μπορούν να υποβάλουν έντυπα, οπτικοακουστικά ρεπορτάζ ή ρεπορτάζ πολυμέσων σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Διεθνές Βραβείο: ρεπορτάζ σε μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν σε μία από τις χώρες εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Βραβείο Ευρώπης: ρεπορτάζ σε μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Βραβείο καλύτερου νεοεμφανιζόμενου δημοσιογράφου: ρεπορτάζ από δημοσιογράφο ηλικίας κάτω των 30 ετών κατά τον χρόνο δημοσίευσης σε μέσο ενημέρωσης με έδρα σε οποιαδήποτε από τις χώρες που είναι επιλέξιμες για το διεθνές βραβείο και το βραβείο Ευρώπης.


Οι υποψηφιότητες είναι ανοικτές για ρεπορτάζ σε οποιαδήποτε γλώσσα αλλά πρέπει να συνοδεύονται από μετάφραση σε μία από τις γλώσσες του διαγωνισμού: αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά ή πορτογαλικά.
 

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις είναι διαθέσιμες εδώ.
 

Επιλογή των νικητών

Μια μεγάλη κριτική επιτροπή διεθνώς διακεκριμένων δημοσιογράφων και εκπροσώπων σημαντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων από ολόκληρο τον κόσμο θα επιλέξει τους νικητές σε κάθε κατηγορία.
 

Ο νικητής ή η νικήτρια κάθε κατηγορίας θα λάβει 10 000 ευρώ. Στον νικητή ή στη νικήτρια της κατηγορίας Καλύτερου νεοεμφανιζόμενου δημοσιογράφου θα προσφερθεί επίσης επαγγελματική εμπειρία σε συνεργαζόμενο μέσο ενημέρωσης.
 

Οι νικητές και οι νικήτριες θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali στις Βρυξέλλες αργότερα εντός του 2023.
 

Ιστορικό

Το βραβείο είναι αφιερωμένο στον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Lorenzo Natali, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πολιτικών. Τα τελευταία τριάντα χρόνια το πνεύμα του παραμένει ζωντανό μέσω του βραβείου, που τιμά δημοσιογράφους των οποίων οι ιστορίες αποτελούν πηγή έμπνευσης για αλλαγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το βραβείο το 1992.

Οι προηγούμενοι νικητές και νικήτριες αναφέρονται στον ιστότοπο του βραβείου Lorenzo Natali.
 

Για περισσότερες πληροφορίες

Υποβάλετε υποψηφιότητα για το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali 2023 εδώ

Ιστότοπος του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali

Γενική Διεύθυνση Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων

 

Δηλώσεις

Το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali αποτελεί αναγνώριση της ποιοτικής δημοσιογραφίας και του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι στην κοινωνία μας. Μέσα από τις ιστορίες τους, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον σύνθετο κόσμο που μας περιβάλλει. Φέρνουν στο φως διαρθρωτικά προβλήματα και τα ρεπορτάζ τους αποτελούν συχνά το πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση αδικιών. Ενθαρρύνω όλους τους δημοσιογράφους που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη να υποβάλουν υποψηφιότητα και να τιμήσουν μαζί μας τις ιστορίες που πραγματικά αξίζουν.

 

κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων - 09/03/2023

 

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
9 Μαρτίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα