Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Σεπτεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ιράν: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ

συμβούλιο της εε

Την περασμένη εβδομάδα, μετά την κακοποίηση της Μάχσα Αμινί από την αστυνομία ηθικής και τον θάνατό της υπό καθεστώς κράτησης, γυναίκες και άνδρες σε όλο το Ιράν άσκησαν το θεμελιώδες δικαίωμα της συνάθροισης και της διαμαρτυρίας. Ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών δείχνει ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, η αντίδραση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας και της ιρανικής αστυνομίας στις διαδηλώσεις ήταν δυσανάλογη και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών και πολλούς τραυματισμούς. Η απόφαση για αυστηρό περιορισμό της πρόσβασης στο διαδίκτυο από τις αρμόδιες ιρανικές αρχές και για αποκλεισμό των πλατφορμών άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων αποτελεί περαιτέρω λόγο ανησυχίας, καθώς παραβιάζει κατάφωρα την ελευθερία της έκφρασης.

 

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, η εκτεταμένη και δυσανάλογη χρήση βίας κατά μη βίαιων διαδηλωτών είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Οι άνθρωποι στο Ιράν, όπως και οπουδήποτε αλλού, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά. Το δικαίωμα αυτό πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση.

 

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καλούν τις ιρανικές αρχές να τηρούν αυστηρά τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στο οποίο το Ιράν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Αναμένουμε λοιπόν από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και να διασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και την ελεύθερη ροή πληροφοριών. Επιπλέον, αναμένουμε από το Ιράν να αποσαφηνίσει τον αριθμό των θανάτων και των συλληφθέντων, να απελευθερώσει όλους τους μη βίαιους διαδηλωτές και να εφαρμόσει τη δέουσα διαδικασία για όλους τους κρατουμένους. Περαιτέρω, πρέπει να διερευνηθεί δεόντως η δολοφονία της Μάχσα Αμινί και να λογοδοτήσει κάθε πρόσωπο που αποδεδειγμένα ευθύνεται για τον θάνατό της. Λαμβάνουμε υπόψη και τη δήλωση του Προέδρου του Ιράν σχετικά με το θέμα αυτό. 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της ενόψει του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα συζητηθεί η δολοφονία της Μάχσα Αμινί και ο τρόπος αντίδρασης των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Σεπτεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα