Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

InvestEU Blue Economy: Η Επιτροπή και η ΕΤΕπ θα κινητοποιήσουν 500 εκατ. ευρώ μέσω ενός νέου ταμείου μετοχικού κεφαλαίου για τη θαλάσσια οικονομία

logo

Σήμερα, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) κ. Roger Havenith εγκαινίασαν μια νέα ειδική πρωτοβουλία μετοχικού κεφαλαίου για τη γαλάζια οικονομία στο πλαίσιο του InvestEU. Το InvestEU Blue Economy θα κινητοποιήσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ συνδυάζοντας χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το InvestEU

 

Έτσι θα καταστεί διαθέσιμη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ για καινοτόμες και βιώσιμες μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις της γαλάζιας οικονομίας, μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Προσεχώς, το ΕΤΕ θα δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η πρόσκληση βασίζεται στην επιτυχία του Ταμείου BlueInvest, ενός πιλοτικού έργου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

 

Ο Επίτροπος κ.Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά: «Η πρώτη φάση της πλατφόρμας επιτάχυνε την καινοτομία και τις επενδύσεις σε βιώσιμες τεχνολογίες της γαλάζιας οικονομίας. Για την εμβάθυνση και την επέκταση αυτών των δραστηριοτήτων, εγκαινιάζουμε τώρα το δεύτερο στάδιο του BlueInvest, το οποίο θα προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επενδυτές και θα στηρίξει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.»

 

Εκτός από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε αρχικό στάδιο, των μικρομεσαίων και των αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, η πλατφόρμα BlueInvest, το ΕΤΕ και η ΕΤΕπ θα παρέχουν στήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων και συμβουλευτική για τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σχετική είδηση.

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα