Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο27 Απριλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ημέρα της Ευρώπης 2023: εορτασμός της ευρωπαϊκής ενότητας

europe day

Στις 9 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εορτάσει την Ημέρα της Ευρώπης 2023, επέτειο της Διακήρυξης Σουμάν της 9ης Μαΐου 1950. Για να σηματοδοτήσουν την ιδιαίτερη αυτή μέρα, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσωπειών της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, θα διοργανώσουν ευρύ φάσμα διαδικτυακών και επιτόπιων δραστηριοτήτων, παρέχοντας στους πολίτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να βιώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Την Ημέρα της Ευρώπης αυτόν τον Μάιο, οι πολίτες θα συγκεντρωθούν για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ στηρίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη δημοκρατία μέσω της αποφασιστικότητάς της απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και απέναντι σε άλλες εμφύλιες συρράξεις παγκοσμίως. Η Ημέρα της Ευρώπης 2023 θα δώσει επίσης στους επισκέπτες τη δυνατότητα να εξοικειωθούν καλύτερα με τις προσπάθειες της ΕΕ να οικοδομήσει μια Ευρώπη πράσινη, ψηφιακή και ανταγωνιστική, δίκαιη και με δεξιότητες, καθώς και ισχυρή, ανθεκτική και ασφαλή. Φέτος, θα δώσει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023, το οποίο θα ξεκινήσει στις 9 Μαΐου.
 

Ανήμερα την Ημέρα της Ευρώπης καθώς και τις μέρες πριν και μετά, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα διοργανώσουν ευρύ φάσμα διαδραστικών δραστηριοτήτων στους τόπους τους στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο.
 

Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να γνωρίσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο:

  • Σάββατο 6 Μαΐου: Στις Βρυξέλλες, οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφθούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.  Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα δραστηριοτήτων διατίθενται εδώ.
  • Τρίτη 9 Μαΐου:  Οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το ευρωπαϊκό χωριό στην πόλη του Λουξεμβούργου, το οποίο θα δημιουργήσει η αντιπροσωπεία της Επιτροπής από κοινού με τις εθνικές αρχές, τις πρεσβείες των κρατών μελών, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο και την κοινωνία των πολιτών. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.
  • Σάββατο 13 Μαΐου: Οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και να δουν από κοντά την έδρα του μεγαλύτερου δημοκρατικού οργάνου της Ευρώπης. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ.


Στις 9 Μαΐου, η ΕΕ θα φιλοξενήσει επίσης το φεστιβάλ για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. Το φεστιβάλ θα συνδεθεί με πολλές άλλες δραστηριότητες που έχουν σκοπό να θέσουν στο επίκεντρο τις δεξιότητες σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Στον ειδικό ιστότοπο του EYS μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις τοπικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 

Και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με τους εταίρους και τα δίκτυά τους, θα γιορτάσουν την Ημέρα της Ευρώπης μέσω μιας σειράς δραστήριων, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε στενή συνεργασία με τα Γραφεία Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα κέντρα Europe Direct και άλλους εθνικούς και περιφερειακούς εταίρους, σχεδιάζουν διάφορες δράσεις για τον εορτασμό της ημέρας, όπως δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κουίζ, φεστιβάλ, αθλητικές δραστηριότητες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις, αλλά και δραστηριότητες προβολής και εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 

Επιπλέον, οι αντιπροσωπείες της ΕΕ θα εορτάσουν την Ημέρα της Ευρώπης σε ολόκληρο τον κόσμο και θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες της ΕΕ για την Ημέρα της Ευρώπης 2023, επισκεφθείτε τη διοργανική ιστοσελίδα για την Ημέρα της Ευρώπης.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Ημέρα της Ευρώπης 2023

Διακήρυξη Σουμάν της 9ης Μαΐου 1950  

Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων

Visit the EU (Επισκεφθείτε την ΕΕ) | Facebook

Χάσταγκ: #EuropeDay

Επαφές για πολίτες σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, τα ουκρανικά και τα ρωσικά: https://european-union.europa.eu/contact-eu_el

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
27 Απριλίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα