Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα επιβεβαιώνει την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και τη στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ με την περιοχή

Participation of Josep Borrell Fontelles, High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy and Vice-President of the European Commission, at the EU-Western Balkans Summit in Tirana

Χθες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ, ο Επίτροπος κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, καθώς και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα. Η διοργάνωση της συνόδου κορυφής για πρώτη φορά στην περιοχή αποτελεί σαφή ένδειξη της ισχυρής δέσμευσης της ΕΕ έναντι των Δυτικών Βαλκανίων και της πορείας τους προς την ΕΕ.
 

Οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν την πλήρη και αδιαμφισβήτητη προσήλωσή τους στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζήτησαν την επιτάχυνση της διαδικασίας προσχώρησης με βάση αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά των εταίρων, δίκαιους και αυστηρούς όρους και αξιοκρατική αξιολόγηση κάθε εταίρου.

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Αυτή η σύνοδος κορυφής, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, στέλνει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τη δέσμευσή μας, την ενότητά μας και την ισχυρή εταιρική μας σχέση. Η ΕΕ είναι περισσότερο προσηλωμένη από ποτέ σε ένα κοινό μέλλον, με τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια εντός της ΕΕ. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για να φέρουμε πιο κοντά τις περιφέρειές μας και τους πολίτες μας με δράσεις που εκτείνονται από την κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έως τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων με τη μείωση των τελών περιαγωγής. Πρόκειται για σπουδαίο επίτευγμα».
 

Δελτίο Τύπου με περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
7 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα