Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Νοεμβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προτεραιότητες της Επιτροπής ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Σήμερα το πρωί, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

 

 

Η Πρόεδρος ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές σχετικά με το Brexit και την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το μέσο NextGenerationEU: «Οι ημέρες αυτές είναι αποφασιστικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν μπορώ όμως να σας πω σήμερα αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο της μη επίτευξης συμφωνίας, αλλά φυσικά προτιμούμε να υπάρξει συμφωνία. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην επιδέξια καθοδήγηση του επικεφαλής διαπραγματευτή μας κ. Μισέλ Μπαρνιέ. Ταυτόχρονα, η Ένωση αναμένει το πράσινο φως για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το μέσο NextGenerationEU. Οφείλουμε στους πολίτες μας μια ταχεία αντίδραση, ιδίως σε όσους αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά τα εστιατόρια και τα καταστήματά τους για το καλό όλων μας. Σε αυτούς των οποίων η ύπαρξη απειλείται. Σε όσους ανησυχούν για τη δουλειά τους».

 

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έκανε αναφορά και στις προσπάθειες της Επιτροπής να διασφαλίσει εμβόλια κατά του κορονοϊού: «Υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον εξασφαλίσει συμβάσεις με έξι εταιρείες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να εμβολιαστούν πριν από το τέλος Δεκεμβρίου. Επιτέλους βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Τα εμβόλια είναι σημαντικά, αλλά αυτό που μετράει είναι οι εμβολιασμοί. Τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν από τώρα. Γιατί αυτό είναι το μέσο που διαθέτουμε για να βγούμε από την πανδημία. Από το Brexit ως την μάχη κατά της πανδημίας κι από τον προϋπολογισμό ως την καταπολέμηση των τρομοκρατών, εμείς οι Ευρωπαίοι μπορούμε να επιτύχουμε τα μέγιστα όποτε κατορθώνουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Προχωράμε με τον καλύτερο τρόπο όταν διαπραγματευόμαστε σκληρά και στη συνέχεια τιμούμε τους συμβιβασμούς που έχουμε κάνει. Έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε από τον κόσμο του κορονοϊού και να συνεχίσουμε να οικοδομούμε το μέλλον μας».

 

Στο τέλος, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν επανέλαβε την ισχυρή στήριξη της ΕΕ προς τις χώρες που επλήγησαν από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις. «Η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τους Γάλλους και τους Αυστριακούς. Η Ευρώπη είναι ενωμένη απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά των πόλεών μας. Και η Ευρώπη είναι έτοιμη να δράσει».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία της Προέδρου εδώ και να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία της εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Νοεμβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα