Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Ιανουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφώνησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μέσω τηλεδιάσκεψης ομιλία με θέμα «Η κατάσταση του κόσμου».

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, at the Davos Agenda Week

Η Πρόεδρος υπογράμμισε στην ομιλία της τη σημασία της εμπιστοσύνης ως του πολυτιμότερου στοιχείου στην πορεία προς την ανάκαμψη. Εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, για παράδειγμα, αλλά και στην επιστήμη και τα εμβόλια, σε λειτουργικές κοινωνίες που βασίζονται στο κράτος δικαίου, και εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών για καλή συνεργασία.

Η Πρόεδρος τόνισε ότι η πανδημία κατέδειξε ότι οι δημοκρατίες είναι η ισχυρότερη, ανθεκτικότερη και πιο βιώσιμη μορφή διακυβέρνησης. Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες των οποίων το έργο κατέστη δυνατό χάρη στις αξίες μας — ελευθερία της έρευνας, ελευθερία της επιστήμης και ανεξάρτητες επιλογές για τους επενδυτές — ανέπτυξαν τα εμβόλια mRNA που μας οδηγούν στην έξοδο απ’ αυτή την κρίση.

Όσον αφορά τους ημιαγωγούς και τα μικροκυκλώματα, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη χρήση αυτής της βασικής τεχνολογίας: «Έως το 2030, το 20% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ θα πρέπει να πραγματοποιείται στην Ευρώπη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Θα προτείνουμε τον ευρωπαϊκό νόμο για τα μικροκυκλώματα στις αρχές Φεβρουαρίου.»

Όσον αφορά την ενέργεια, η Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η σημερινή κρίση φυσικού αερίου πρέπει επίσης να συμβάλει στην επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και να δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για την περαιτέρω ενοποίηση της ενεργειακής μας αγοράς. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν ενεργειακές νησίδες ή περιοχές της Ευρώπης που είναι αποκομμένες από το δίκτυό μας, να εστιάσουμε στην προστασία όσων πλήττονται περισσότερο και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τους αξιόπιστους προμηθευτές που χρειαζόμαστε.

Τέλος, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν μίλησε και για τη ρωσική παρέμβαση στη γειτονιά μας: «Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες της Ρωσίας να διαχωρίσει την Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής. Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους εταίρους μας που απειλούνται από τη Ρωσία. Επιθυμούμε αυτόν τον διάλογο. Θέλουμε να επιλύονται τυχόν συγκρούσεις στα όργανα που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, εάν υπάρξουν περαιτέρω επιθέσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, θα ανταποκριθούμε με μαζικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις. Η διατλαντική κοινότητα είναι σταθερή όσον αφορά αυτό το ζήτημα.»

Η πλήρης ομιλία είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο στα αγγλικά και θα είναι διαθέσιμη σύντομα στα γαλλικά και τα γερμανικά. Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο εδώ.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα