Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο2 Δεκεμβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο της ΕΕ για την Υγεία

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Χθες το απόγευμα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφώνησε ομιλία στη Σύνοδο της ΕΕ για την Υγεία, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για μια κοινή παγκόσμια αντίδραση για να νικηθεί ο ιός: «Η πανδημία αυτή συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για τη σύγχρονη εποχή. Τώρα ξέρουμε ότι μπορούμε να τον νικήσουμε αυτόν τον ιό. Όμως, καμία χώρα και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τον νικήσει από μόνη της. Αυτό ισχύει, κατ’ αρχάς, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεύτερον, εντός της Ευρώπης, και τρίτον, μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η ΕΕ έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας αντίδρασης στη νόσο COVID-19».

 

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε επίσης την «πρωτόγνωρη συνεργασία σε θέματα υγείας» που σημειώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους μήνες, συνεργασία η οποία ετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Έτσι θα βελτιωθεί η ετοιμότητα και η ικανότητα αντίδρασης σε επίπεδο ΕΕ, θα δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόροι στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και θα καταστεί δυνατή η στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη και την προμήθεια φαρμάκων. «Οι κυβερνήσεις από μόνες τους δεν μπορούν να τερματίσουν αυτή την πανδημία. Γι’ αυτό η Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε τη Φαρμακευτική Στρατηγική της. Στόχος της είναι να δημιουργήσουμε αμοιβαίως επωφελείς καταστάσεις με τον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε όμως επίσης να θέσουμε τους ασθενείς στο επίκεντρο της ανάπτυξης και του εφοδιασμού φαρμάκων. Η Ευρώπη μπορεί να πρωτοστατήσει στον εφοδιασμό με πρωτοποριακά, οικονομικά προσιτά και ευρέως διαθέσιμα φάρμακα», συμπλήρωσε.

 

Τέλος, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν επανέλαβε ότι «τις ζωές δεν τις σώζουν τα εμβόλια αλλά οι εμβολιασμοί» και ότι «η ανάπτυξη των εμβολίων αποτελεί μια εκπληκτική ομαδική προσπάθεια», αλλά ότι, για να τα διανείμουμε στους πάντες, σε όλο τον κόσμο, θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια: «Ο εμβολιασμός είναι ζήτημα αυτοπροστασίας και αλληλεγγύης».

 

Διαβάστε την πλήρη ομιλία εδώ .

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
2 Δεκεμβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα