Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Απριλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς και η Επίτροπος Βαλεάν προεδρεύουν στον ένατο διάλογο για την καθαρή μετάβαση

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς και η Επίτροπος Βαλεάν προεδρεύουν στον ένατο διάλογο για την καθαρή μετάβαση, με θέμα την καθαρή κινητικότητα

The Berlaymont Building and European Flags

Τη Δευτέρα, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς και η Επίτροπος κ. Βαλεάν θα προεδρεύσουν στον ένατο διάλογο για την καθαρή μετάβαση, ο οποίος έχει θέμα την απανθρακοποίηση του κλάδου των μεταφορών και τη μετάβαση της Ευρώπης στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών. Στο διάλογο θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι ευρωπαϊκών εταιρειών από όλους τους τρόπους μεταφοράς, από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κοινωνικούς εταίρους.

 

Η Πρόεδρος, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και η Επίτροπος θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες τους τρόπους διασφάλισης της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταφορών και των επιχειρήσεων της ΕΕ, το πώς ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό, καθώς και τρόπους βελτίωσης της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για τη στήριξη της απανθρακοποίησης του κλάδου. 

 

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο κλάδος, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών φόρτισης και ανεφοδιασμού εναλλακτικών καυσίμων, τη διαθεσιμότητα βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων, ιδίως για τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, και την ενίσχυση των δεξιοτήτων του κλάδου με σκοπό την απανθρακοποίηση και την ανταγωνιστικότητά του.

 

Οι διάλογοι για την καθαρή μετάβαση, τους οποίους ανήγγειλε η Πρόεδρος της Επιτροπής στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023, παρέχουν ένα πλαίσιο εντός του οποίου η Επιτροπή ανταλλάσσει απόψεις με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Οι προηγούμενοι διάλογοι εστίασαν στο υδρογόνο, τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, τις καθαρές τεχνολογίες, τις ενεργειακές υποδομές, τις βασικές πρώτες ύλες, τη δασική βιοοικονομία, τις πόλεις και τον τομέα του χάλυβα. Η Επιτροπή θα προβεί σε απολογισμό των διαλόγων αυτών σε ανακοίνωση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. 

 

Στον διάλογο της Δευτέρας, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία, η οποία θα δημοσιευτεί σε μεταγενέστερο στάδιο, ακολουθούμενη από ομιλίες και ανταλλαγή απόψεων με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και την Επίτροπο.

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Απριλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα