Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Απριλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η περίοδος δασικών πυρκαγιών του 2023 υπήρξε μία από τις χειρότερες στην ιστορία της ΕΕ σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Επιτροπής

rescEU

Πέρυσι, πάνω από πέντε εκατομμύρια (5.040.020) στρέμματα, έκταση διπλάσια από το μέγεθος του Λουξεμβούργου, κατακάηκαν από δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση του 2023 για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023, πλήττοντας κυρίως την περιοχή της Μεσογείου. Η δε μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980 έπληξε την Ελλάδα (την περιοχή της Αλεξανδρούπολης). Η κλιματική αλλαγή καθιστά τις δασικές πυρκαγιές όλο και πιο συχνές. Και η κατάσταση θα επιδεινωθεί, όπως επισημαίνει η ευρωπαϊκή έκθεση αξιολόγησης των κλιματικών κινδύνων που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο. Οι δασικές πυρκαγιές πλήττουν όλο και περισσότερο περιοχές που στο παρελθόν δεν θεωρούνταν επιρρεπείς σε πυρκαγιές.

Επιπλέον, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 δείχνουν ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο μέσος αριθμός πυρκαγιών, αν και οι εν λόγω πυρκαγιές δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο όσον αφορά την έκταση των καμένων περιοχών.

Από την ανάλυση ανά τύπο βλάστησης για το 2023 προκύπτει ότι το 37% της συνολικής καμένης έκτασης καλυπτόταν από θάμνους και σκληροφυλλική βλάστηση, που χαρακτηρίζεται από σκληρά και παχιά φύλλα και έχει υποστεί παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, ενώ το 26% (1.200.000 στρέμματα) αφορούσε δάση. Σύμφωνα με την έκθεση, οι δασικές πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές ζημίες στο περιβάλλον, παράγοντας περίπου 20 μεγατόνους εκπομπών CO2, που ισοδυναμούν σχεδόν με το ένα τρίτο του συνόλου των εκπομπών από τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές στην ΕΕ σε έναν χρόνο. Τα τρία χειρότερα χρόνια αυτού του αιώνα όσον αφορά την έκταση των καμένων εκτάσεων, όπως καταγράφηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), ήταν το 2017 (9.884.270 στρέμματα), το 2022 (8.372.120 στρέμματα) και το 2007 (5.883.880 στρέμματα). Η τελική έκθεση του 2023, η οποία θα ενσωματώσει τις εθνικές συνεισφορές, αναμένεται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο.

Τον Μάρτιο του 2024 η Επιτροπή δημοσίευσε μια ανακοίνωση σχετικά με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή στην ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση των κλιματικών κινδύνων. Στο πλαίσιο της λήψης άμεσων μέτρων, απαιτείται ενισχυμένη πρόληψη, συμπεριλαμβανομένων λύσεων που βασίζονται στη φύση, καλύτερη ετοιμότητα χάρη σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και αποτελεσματικά μέσα πυρόσβεσης που διατίθενται μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke- Τηλ.: + 32 2 298 66 99· Tim McPhie — Τηλ.: + 32 2 295 86 02)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Απριλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα