Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Νοεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Πάφος και η Σεβίλλη είναι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έξυπνου τουρισμού και το Κραν είναι ο ευρωπαϊκός προορισμός αριστείας 2023

πάφος

Η Πάφος (Κύπρος) και η Σεβίλλη (Ισπανία) είναι οι νικήτριες του διαγωνισμού «Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού» για το 2023. Το Κραν (Kranj, Σλοβενία) επιλέχθηκε ως νικήτρια πόλη του διαγωνισμού «Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας (EDEN)» για το 2023. Οι δύο Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού θα λάβουν διαφημιστική στήριξη, καθώς και ένα ειδικό γλυπτό για τα κέντρα των πόλεων τους, το οποίο θα εκτίθεται σε περίοπτη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που θα διατηρούν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού. Θα αποτελέσουν επίσης μέρος του αναπτυσσόμενου δικτύου έξυπνων τουριστικών πόλεων στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του οποίου γίνεται ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών.

 

Το Κραν, ως νικήτρια πόλη του τίτλου «Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας», θα προωθηθεί ως πρότυπο για βιώσιμες τουριστικές πρακτικές στην Ευρώπη. Θα λάβει επίσης στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο την προώθηση της πόλης και των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζει στον βιώσιμο τουρισμό, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

 

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ που προωθεί τον έξυπνο τουρισμό στην ΕΕ, ανταμείβοντας τις πόλεις για τις πρωτοπόρες προσεγγίσεις τους όσον αφορά την προσβασιμότητα, την ψηφιοποίηση, τη βιωσιμότητα, την πολιτιστική κληρονομιά και τη δημιουργικότητα. Ομοίως, οι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ που αναγνωρίζει και επιβραβεύει μικρότερους προορισμούς που εφαρμόζουν επιτυχείς στρατηγικές για την τόνωση του βιώσιμου τουρισμού. Και οι δύο πρωτοβουλίες στηρίζουν τις προσπάθειες να καταστεί το ευρωπαϊκό τουριστικό οικοσύστημα πιο βιώσιμο, πιο έξυπνο και ανθεκτικότερο, όπως περιγράφεται στην οδό μετάβασης για τον τουρισμό. Όσον αφορά τον διαγωνισμό του 2023, 29 πόλεις από 13 χώρες διαγωνίστηκαν για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού, ενώ συνολικά 20 προορισμοί συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας. Οι πόλεις αξιολογήθηκαν από μια κριτική επιτροπή βάσει τριών κριτηρίων: το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της πόλης που προβλέπεται να υλοποιηθεί το 2023· τη συνολική δέσμευση της πόλης να αναπτυχθεί ως έξυπνος τουριστικός προορισμός· και η ικανότητα της πόλης να λειτουργεί ως πρότυπο και να εμπνέει άλλες πόλεις.  ΄

 

Οι τελευταίες ειδήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού είναι διαθέσιμες στον ιστότοπό μας, καθώς και στις σελίδες μας στο Facebook ή στο Twitter. Στον ιστότοπό μας επίσης θα βρείτε μια σχετική σειρά podcast. Για όλες τις τελευταίες ειδήσεις σχετικά με τους ευρωπαϊκούς προορισμούς αριστείας, επισκεφθείτε τον σχετικό ιστότοπο.

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Νοεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα