Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η «Ομάδα Ευρώπη» δεσμεύεται να επενδύσει 313 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών σε καταστάσεις κρίσης και για να μην μείνει κανένα παιδί στο περιθώριο

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ, ως «Ομάδα Ευρώπη», δεσμεύτηκαν σήμερα να επενδύσουν 313 εκατ. ευρώ στο ταμείο «Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει», το παγκόσμιο ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή άμεσης και μακροπρόθεσμης εκπαιδευτικής στήριξης σε ευάλωτα παιδιά που βιώνουν καταστάσεις κρίσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνεισφορά που έχει γίνει μέχρι σήμερα προς το εν λόγω ταμείο.
 

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η πρωτοβουλία «Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει» καταβάλλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για τα πλέον περιθωριοποιημένα παιδιά, ενώ επιδιώκουν να καταστήσουν τις επενδύσεις στην εκπαίδευση πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών δράσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής για τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης.
 

Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ υπερήφανη για το γεγονός ότι η “Ομάδα Ευρώπη” έχει κάνει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην πρωτοβουλία “Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει“. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να κάνει περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, μεταξύ άλλων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεων. Η πρωτοβουλία “Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει” αποτελεί βασικό εταίρο για την προσέγγιση 222 εκατομμυρίων παιδιών που πλήττονται από κρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διαθέσει ήδη φέτος πόσο ύψους 25 εκατ. ευρώ.»
 

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει σθεναρά την πρόσβαση σε ποιοτική και συμπεριληπτική εκπαίδευση σε ένα ασφαλές και προστατευτικό περιβάλλον για όλους. Στηρίζουμε την εκπαίδευση με κάθε κόστος. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την πρωτοβουλία “Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει“ επιτόπου, σε εύθραυστα περιβάλλοντα που πλήττονται από κρίσεις.»
 

Η χρηματοδότηση μέσω του ταμείου “Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει” συμπληρώνει άλλα μέσα στήριξης της ΕΕ που αποσκοπούν στην προώθηση της ποιοτικής εκπαίδευσης για τα παιδιά και τους νέους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και παρατεταμένων κρίσεων, καθώς και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων στις χώρες εταίρους.
 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Ana Pisonero — Τηλ.: + 32 2 295 43 20·  Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 2 295 45 78)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα