Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Δεκεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Μολδαβία λαμβάνει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών υποδομών και την προώθηση των λωρίδων αλληλεγγύης

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε σήμερα δανειακή σύμβαση ύψους 41,2 εκατ. ευρώ με τη Μολδαβία, με σκοπό τη βελτίωση των εσωτερικών μεταφορικών συνδέσεων της χώρας, καθώς και την παροχή μακροπρόθεσμων οικονομικών οφελών στην ευρύτερη περιοχή. Το δάνειο αυτό θα συμπληρωθεί με επιχορήγηση της ΕΕ ύψους 12 εκατ. ευρώ. 

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω την υπογραφή αυτής της δανειακής σύμβασης. Το δάνειο αυτό, μαζί με τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 12 εκατ. ευρώ, θα βελτιώσει τις σιδηροδρομικές υποδομές στη Μολδαβία. Περίπου 128 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών στον άξονα Βορρά-Νότου θα ανακαινιστούν, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη μολδαβική οικονομία. Το έργο θα ενισχύσει επίσης τις λωρίδες αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των οποίων η Μολδαβία και η Ρουμανία αποτελούν βασικούς παράγοντες στον διάδρομο του Δούναβη, διασφαλίζοντας τη μεταφορά σχεδόν του 70% των προϊόντων που εξέρχονται από την Ουκρανία.» 

Το έργο θα συμβάλει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στην αύξηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, σύμφωνα με τους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ Global Gateway.

Θα ενισχύσει επίσης τις λωρίδες αλληλεγγύης, τις εναλλακτικές οδούς μεταφοράς που έχουν αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για την οικονομία της Ουκρανίας. Εκτός από τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών (πάνω από 58 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και συναφών προϊόντων από τον Μάιο του 2022), οι λωρίδες αλληλεγγύης αποτελούν την κύρια επιλογή της Ουκρανίας όταν θέλει να εξαγάγει όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της και να εισαγάγει ό,τι χρειάζεται, όπως καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια. Η σημερινή απόφαση θα συμβάλει στην ενίσχυση του διαδρόμου του Δούναβη. 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz – Τηλ.: +32 2 295 31 56· Deborah Almerge – Τηλ.: +32 2 298 79 86)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Δεκεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα