Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Δεκεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η HERA στηρίζει με 24 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων για όλες τις αναπνευστικές νόσους

eu health hera

Με στόχο την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας όσον αφορά την ετοιμότητα και την αντίδραση σε απειλές κατά της δημόσιας υγείας, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής και η Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ (BARDA) έθεσαν ως κοινό στόχο την προώθηση της ανάπτυξης νέας γενιάς διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ικανών να ανιχνεύουν νέους ιούς του αναπνευστικού συστήματος. Η HERA και η BARDA συντόνισαν τη χρηματοδότησή τους για την καινοτομία με στόχο να φτάσουν τα εν λόγω ιατροτεχνολογικά προϊόντα απευθείας σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα, χωρίς να απαιτείται να περάσουν κεντρικό εργαστήριο.
 

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για νέους παθογόνους παράγοντες από την έναρξη των επιδημικών εξάρσεων επιταχύνουν σημαντικά την αντίδραση του συστήματος δημόσιας υγείας. Τα κρούσματα ιογενών και βακτηριακών νόσων συχνά δεν μπορούν να συνδεθούν γρήγορα με τον παθογόνο παράγοντα που ευθύνεται για τη γένεσή τους. Τα διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα, δίνοντας τη δυνατότητα για πιο ειδικές θεραπευτικές επιλογές ανά παθογόνο παράγοντα και παρέχοντας κλινική αξία όσον αφορά τη θεραπεία των λοιμωδών νόσων και της μικροβιακής αντοχής.
 

Η HERA στηρίζει την ανάπτυξη τέτοιων ιατροτεχνολογικών προϊόντων με 24 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο μιας πρόσκλησης υποβολής προσφορών για την «επιτάχυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ιατρικών αντιμέτρων και της πρόσβασης σε αυτά», η οποία είναι ανοικτή έως τις 18 Δεκεμβρίου και τελεί υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HaDEA). Η BARDA, η οποία είναι μέλος της Διεύθυνσης Στρατηγικής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, προσέφερε πρόσφατα δύο ευκαιρίες χρηματοδότησης: μία για την υποστήριξη λύσεων που καλύπτουν όλη τη διαδικασία από τη δειγματοληψία ως τα αποτελέσματα μέσω κανονιστικής έγκρισης και μια δεύτερη για την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα του υλισμικού, της προετοιμασίας των δειγμάτων και της βιοπληροφορικής. Με την ταυτόχρονη παροχή αυτών των ευκαιριών, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα επενδύσουν σε αυτή τη βασική προτεραιότητα.
 

Οι δύο πλευρές θα συντονίσουν τις επακόλουθες ενέργειες τους ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ανάδοχοι θα διαθέσουν το προϊόν τους στην αγορά. Ο συντονισμός αυτός θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα αποτελέσματα των προσκλήσεων και τις πιθανές επακόλουθες δράσεις, όπως μια κοινή διάσκεψη για το μέλλον της διάγνωσης παθογόνων παραγόντων, είτε νέων είτε αναδυόμενων είτε υφιστάμενων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το 2024 για να έρθουν σε επαφή οι ανάδοχοι των προσκλήσεων της HERA και της BARDA.
 

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε πόσο σημαντικά είναι τα αποτελεσματικά διαγνωστικά μέσα για τον άμεσο εντοπισμό και την επιβράδυνση της εξέλιξης ενός νέου ιού. Η συμφωνία αυτή μεταξύ της HERA και της BARDA είναι καίριας σημασίας για την παροχή των εργαλείων που είναι αναγκαία για τον έγκαιρο εντοπισμό των υγειονομικών απειλών και για τη στήριξη μιας ταχύτερης αντίδρασης στον τομέα της δημόσιας υγείας για την προστασία των πολιτών μας. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ετοιμότητάς μας για μελλοντικές απειλές κατά της υγείας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που προστατεύει τους πολίτες της
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: + 32 2 296 22 53 — Ana Apse-Paese — Τηλ.: + 32 2 298 73 48)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Δεκεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα