Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Ιουλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει επιπλέον 4 δισ. ευρώ χάρη στην υπερκάλυψη ρεκόρ που σημειώθηκε στην 8η κοινοπρακτική συναλλαγή της ΕΕ για το 2023

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκδίδει ομόλογα της ΕΕ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκλήρωσε χθες την 8η κοινοπρακτική της συναλλαγή από τις αρχές του έτους, συγκεντρώνοντας συνολικά 4 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή μίας δόσης συνίστατο σε συνεχή έκδοση του υφιστάμενου 30ετούς ομολόγου της ΕΕ που λήγει στις 4 Οκτωβρίου 2052. Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή του σχεδίου χρηματοδότησης για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, κατά τη διάρκεια του οποίου η Επιτροπή έχει στόχο να συγκεντρώσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 40 δισ. ευρώ.
 

Καταγράφηκε ιδιαίτερα έντονη ζήτηση των επενδυτών για ομόλογα της ΕΕ, καθώς η συναλλαγή προσέλκυσε προσφορές συνολικού ύψους άνω των 73 δισ. ευρώ, δηλ. το ομόλογο υπερκαλύφθηκε πάνω από 18 φορές, το υψηλότερο ποσοστό υπερκάλυψης που έχει σημειωθεί ποτέ σε κοινοπρακτική συναλλαγή της ΕΕ.

 

Τα έσοδα αυτής της πράξης θα χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα ανάκαμψης NextGenerationEU και το Πρόγραμμα Μακροοικονομικής Χρηματοδοτικής Συνδρομής+ για την Ουκρανία, σύμφωνα με την προσέγγιση, την οποία ακολουθεί η Επιτροπή από τον Ιανουάριο του 2023 για την έκδοση ομολόγων υπό την ενιαία ονομασία «ομόλογα της ΕΕ» και όχι υπό διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με το εκάστοτε πρόγραμμα. Τα έσοδα απ’ αυτά τα ομόλογα με την ενιαία ονομασία διατίθενται στη συνέχεια στα σχετικά προγράμματα σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται στις σχετικές συμφωνίες.
 

Μια πλήρης επισκόπηση των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμη εδώ. Στο σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΕ περιλαμβάνεται επίσης λεπτομερής επισκόπηση των συναλλαγών της ΕΕ που έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. 
 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
12 Ιουλίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα