Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Μαρτίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου φιλοξενούν διεθνή διάσκεψη δωρητών για τον τουρκικό και τον συριακό λαό στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες

The Berlaymont Building and European Flags

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της προτίθενται να αναλάβουν σημαντική δέσμευση για περαιτέρω ανακούφιση, ανάκαμψη και ανασυγκρότηση στην Τουρκία και για περαιτέρω ανακούφιση, ανάκαμψη και αποκατάσταση στη Συρία. Η ΕΕ καλεί άλλους διεθνείς εταίρους και παγκόσμιους δωρητές να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τον τουρκικό και τον συριακό λαό σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες και να δεσμευτούν για δωρεές ανάλογα με την κλίμακα και το μέγεθος της ζημίας.

Για τον λόγο αυτόν, στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα φιλοξενήσουν διεθνή διάσκεψη δωρητών για τη στήριξη του τουρκικού και του συριακού λαού που επλήγησαν από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς. 

Η διάσκεψη δωρητών που συνδιοργανώνεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, κ. Ουλφ Κρίστερσον, από την πλευρά της σουηδικής προεδρίας του Συμβουλίου, σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές, θα είναι ανοικτή στα κράτη μέλη της ΕΕ, τις υποψήφιες χώρες και τις δυνάμει υποψήφιες χώρες, τις γειτονικές χώρες και τις χώρες-εταίρους, τα μέλη της G20 —εκτός από τη Ρωσία— τα κράτη μέλη του Κόλπου, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, διεθνείς οργανισμούς, ανθρωπιστικούς φορείς και διεθνή και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Έξι εβδομάδες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε τους επιζώντες αυτής της τραγωδίας. Η αλληλεγγύη μας θα εξακολουθήσει να είναι τόσο ισχυρή όσο και τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό. Ο τουρκικός και ο συριακός λαός θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους μακροπρόθεσμα. Καλώ όλα τα έθνη και όλους τους δωρητές, δημόσιους και ιδιωτικούς, να συμβάλουν και να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών, τον ηρωισμό αυτών που έτρεξαν πρώτοι στον τόπο της τραγωδίας και, κυρίως, να οικοδομήσουν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για τους επιζώντες.»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Επιτροπής

«Οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία είναι μια καταστροφή ιστορικών διαστάσεων. Είμαι συντετριμμένος από την απώλεια τόσων ψυχών και σπιτιών, από τόσο ανθρώπινο πόνο. Οι συνέπειες είναι πραγματικά φρικτές. Η Σουηδία, στο πλαίσιο της άσκησης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, από κοινού με την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους, για να βοηθήσει αυτούς που βρίσκονται σε δυσχερή θέση κατά τα επόμενα στάδια της αποκατάστασης και της έγκαιρης ανάκαμψης.»

Ουλφ Κρίστερσον, πρωθυπουργός της Σουηδίας  

Οι προετοιμασίες για τη διεθνή διάσκεψη δωρητών βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τις αρχικές συζητήσεις μεταξύ του επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, του Σουηδού υπουργού Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου, κ. Johan Forssell, και των τουρκικών αρχών κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Άγκυρα.

Οι προσκλήσεις αναμένεται να σταλούν σύντομα. 

Ιστορικό

Μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η ΕΕ απέστειλε αμέσως στήριξη, όπως ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες, σκηνές και φάρμακα μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Επίσης, χορηγήσαμε γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια στους πληθυσμούς που επλήγησαν και στις δύο χώρες και κινητοποιήσαμε τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ μέσω της ευρωπαϊκής ικανότητας ανθρωπιστικής δράσης και του RescEU.

Συνολικά, περίπου 12 εκατ. EUR από την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών του πληθυσμού στην Τουρκία και περίπου 10 εκατ. EUR διατέθηκαν αμέσως για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών του σεισμού στη Συρία.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ (UCPM) κινητοποίησε 1.750 διασώστες και 111 σκύλους αναζήτησης για τη στήριξη επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης που απεστάλησαν μέσω του Μηχανισμού έχουν σώσει αρκετές ανθρώπινες ζωές. Εκατομμύρια είδη, όπως σκηνές, θερμαντήρες, γεννήτριες, έπιπλα, ιατρικός εξοπλισμός, κιτ υγιεινής, τρόφιμα και ζεστά ρούχα προσφέρθηκαν στον πληθυσμό της Τουρκίας από 20 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, και από το Μαυροβούνιο. Μέσω του μηχανισμού, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Αλβανία έστειλαν ιατρικές ομάδες και οι Κάτω Χώρες προσέφεραν ένα αεροσκάφος υγειονομικής εκκένωσης. Μέσω του αποθέματος rescEU που φιλοξενείται από τη Ρουμανία διατέθηκαν δύο χιλιάδες σκηνές και 8.000 κλίνες, ενώ 500 μονάδες προσωρινής στέγασης εξοπλισμένες με 2.500 κλίνες εστάλησαν από το απόθεμα που φιλοξενείται στη Σουηδία. 

Η ΕΕ παρέχει στήριξη στους Σύριους σεισμόπληκτους τόσο σε περιοχές που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο όσο και σε περιοχές που δεν τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Έξι πτήσεις που διοργανώθηκαν μέσω της ευρωπαϊκής ικανότητας ανθρωπιστικής δράσης (EHRC) έχουν ήδη μεταφέρει την τόσο αναγκαία βοήθεια από τα αποθέματα της ΕΕ στο Ντουμπάι και το Μπρίντιζι τόσο στη βορειοδυτική Συρία όσο και στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Στους Σύριους σεισμόπληκτους παραδίδονται χειμερινές σκηνές, θερμαντήρες, κουβέρτες και ζεστά ρούχα, κιτ υγιεινής, ιατρικά αναλώσιμα και εξοπλισμός, καθώς και ιατρικές μονάδες, κρεβάτια εκστρατείας και άλλα είδη έκτακτης ανάγκης.  Επιπλέον, 16 ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια σε είδος στον συριακό λαό μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Η βοήθεια διοχετεύεται μέσω κόμβων στη Βηρυτό και το Γκαζιαντέπ, όπου εμπειρογνώμονες πολιτικής προστασίας της ΕΕ βοηθούν στον συντονισμό των εισερχόμενων δωρεών. Ο πλήρης συντονισμός όλων των σχετικών φορέων θα είναι απαραίτητος καθώς προχωρούμε.

Η διεθνής διάσκεψη δωρητών θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ, το οποίο συνδιοργανώνεται στις 20 και 21 Μαρτίου 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη σουηδική προεδρία του Συμβουλίου. Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των έντονα αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών, των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών πραγματικοτήτων και της συρρίκνωσης του ανθρωπιστικού χώρου. Θα αποτελέσει μια πλατφόρμα για τους Ευρωπαίους συντελεστές και τη διεθνή κοινότητα για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ελλείμματος χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανάγκης να διευρυνθεί η βάση των χορηγών βοήθειας.

Εκτός από τη διεθνή διάσκεψη δωρητών, στις 14-15 Ιουνίου η ΕΕ θα φιλοξενήσει την 7η διάσκεψη των Βρυξελλών για το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής. Σκοπός της διάσκεψης του Ιουνίου θα είναι τόσο η εστίαση της διεθνούς δέσμευσης για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση όσο και η ανάληψη δεσμεύσεων ανθρωπιστικής στήριξης για τη Συρία και για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στην ευρύτερη περιοχή. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν οι μεγαλύτεροι δωρητές για τη στήριξη του λαού στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή από την έναρξη της κρίσης το 2011.

Περισσότερες πληροφορίες

Διεθνής διάσκεψη δωρητών — Μαζί για τον τουρκικό και τον συριακό λαό

Ανθρωπιστική στήριξη από την ΕΕ στη Συρία

Ανθρωπιστική στήριξη από την ΕΕ στην Τουρκία

Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ

Αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Συρία

Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία

Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Σελίδα χώρας για τη Συρία

Σελίδα χώρας για την Τουρκία

*Ενημερώθηκε στις 10/3/2023, ώρα 12:05

Δηλώσεις

Έξι εβδομάδες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε τους επιζώντες αυτής της τραγωδίας. Η αλληλεγγύη μας θα εξακολουθήσει να είναι τόσο ισχυρή όσο και τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό. Ο τουρκικός και ο συριακός λαός θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους μακροπρόθεσμα. Καλώ όλα τα έθνη και όλους τους δωρητές, δημόσιους και ιδιωτικούς, να συμβάλουν και να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών, τον ηρωισμό αυτών που έτρεξαν πρώτοι στον τόπο της τραγωδίας και, κυρίως, να οικοδομήσουν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για τους επιζώντες.

Ursula von der Leyen, President of the European Commission - 13/03/2023

 

Οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία είναι μια καταστροφή ιστορικών διαστάσεων. Είμαι συντετριμμένος από την απώλεια τόσων ψυχών και σπιτιών, από τόσο ανθρώπινο πόνο. Οι συνέπειες είναι πραγματικά φρικτές. Η Σουηδία, στο πλαίσιο της άσκησης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, από κοινού με την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους, για να βοηθήσει αυτούς που βρίσκονται σε δυσχερή θέση κατά τα επόμενα στάδια της αποκατάστασης και της έγκαιρης ανάκαμψης.

Ουλφ Κρίστερσον, πρωθυπουργός της Σουηδίας - 13/03/2023

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Μαρτίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα