Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
  • Ειδησεογραφικό άρθρο
  • 26 Μαρτίου 2025
  • Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα
  • 1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει 47 στρατηγικά έργα για τη διασφάλιση και τη διαφοροποίηση της πρόσβασης σε πρώτες ύλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει 47 στρατηγικά έργα για τη διασφάλιση και τη διαφοροποίηση της πρόσβασης σε πρώτες ύλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, για πρώτη φορά, έναν κατάλογο 47 στρατηγικών έργων για την ενίσχυση των εγχώριων ικανοτήτων όσον αφορά τις πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας, τα οποία με τη σειρά τους θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αξιακή αλυσίδα πρώτων υλών και θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού. Αυτά τα νέα στρατηγικά έργα αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο στην εφαρμογή του κανονισμού για τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας (CRMA), ο οποίος στόχο έχει να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή εξόρυξη, επεξεργασία και ανακύκλωση πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας καλύπτει το 10%, το 40% και το 25% αντίστοιχα της ζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έως το 2030. Βοηθώντας την Ευρώπη να επιτύχει αυτούς τους στόχους, τα νέα στρατηγικά έργα συμβάλλουν σημαντικά στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης, στηρίζοντας παράλληλα την αμυντική και την αεροδιαστημική βιομηχανία της Ευρώπης.

Επισκόπηση των επιλεγμένων έργων

Τα 47 νέα στρατηγικά έργα βρίσκονται σε 13 κράτη μέλη της ΕΕ: Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Εσθονία, Τσεχία, Ελλάδα, Σουηδία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ρουμανία. Τα έργα καλύπτουν ένα ή περισσότερα τμήματα της αξιακής αλυσίδας πρώτων υλών, με 25 εξ αυτών να περιλαμβάνουν δραστηριότητες εξόρυξης, 24 εξ αυτών δραστηριότητες επεξεργασίας, 10 εξ αυτών δραστηριότητες ανακύκλωσης, ενώ 2 έργα αφορούν την υποκατάσταση πρώτων υλών. Τα στρατηγικά έργα καλύπτουν 14 από τις 17 πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας που απαριθμούνται στον κανονισμό για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται κάποια που καλύπτουν το λίθιο (22 έργα), το νικέλιο (12 έργα), το κοβάλτιο (10 έργα), το μαγγάνιο (7 έργα) και τον γραφίτη (11 έργα), τα οποία θα ωφελήσουν ιδιαίτερα την αξιακή αλυσίδα πρώτων υλών συσσωρευτών της ΕΕ. Τα έργα αυτά θα διασφαλίσουν ότι η ΕΕ θα μπορεί να τηρήσει πλήρως τα σημεία αναφοράς της για την εξόρυξη, την επεξεργασία και την ανακύκλωση λιθίου και κοβαλτίου μέχρι το 2030, ενώ παράλληλα θα συμβάλουν ώστε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τον γραφίτη, το νικέλιο και το μαγγάνιο. Επιπλέον, άλλα στρατηγικά έργα που αφορούν το μαγνήσιο (1 έργο) και το βολφράμιο (3 έργα) θα συμβάλουν στην ανθεκτικότητα της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, η οποία βασίζεται στη χρήση των εν λόγω υλικών.

Τα έργα αυτά επιλέχθηκαν καθώς συμβάλλουν στον ασφαλή εφοδιασμό της ΕΕ με πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας, τηρούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και σχετικά με τη διακυβέρνηση κριτήρια και είναι τεχνικώς εφικτά. Επιπλέον, τα επιλεγμένα έργα απέδειξαν επίσης ότι θα προσφέρουν απτά διασυνοριακά οφέλη για την ΕΕ.

Οφέλη για τα επιλεγμένα έργα

Για να ξεκινήσουν να λειτουργούν, τα 47 στρατηγικά έργα αναμένεται να χρειαστούν συνολική επένδυση κεφαλαίου ύψους 22,5 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά θα μπορούν να λάβουν συντονισμένη στήριξη από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για να ξεκινήσουν να λειτουργούν, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τη σύνδεση με σχετικούς αγοραστές. Θα επωφεληθούν επίσης από εξορθολογισμένες διατάξεις αδειοδότησης, ώστε να διασφαλιστεί η προβλεψιμότητα για τους φορείς υλοποίησης έργων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζονται τα περιβαλλοντικά, τα κοινωνικά και τα σχετικά με τη διακυβέρνηση πρότυπα. Σύμφωνα με τον CRMA, η διαδικασία αδειοδότησης δεν θα υπερβαίνει τους 27 μήνες για τα έργα εξόρυξης και τους 15 μήνες για άλλα έργα. Επί του παρόντος, οι διαδικασίες αδειοδότησης μπορούν να διαρκέσουν από πέντε έως δέκα χρόνια.

Περαιτέρω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Μαρτίου 2025
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα