Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Νοεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει νέο πράσινο ομόλογο NextGenerationEU ύψους 6 δισ. ευρώ και αποδεσμεύει άλλα 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας

ukraine flag

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα πρόσθετα ομόλογα ύψους 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ενός πράσινου ομολόγου NextGenerationEU για το πρόγραμμα ανάκαμψης και 2,5 δισ. ευρώ μέσω ενός ομολόγου για τη στήριξη της Ουκρανίας στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) έκτακτης ανάγκης, το οποίο προτάθηκε μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το πράσινο ομόλογο NextGenerationEU έχει 10ετή διάρκεια, με ημερομηνία λήξης στις 4 Φεβρουαρίου 2033, ενώ το ομόλογο του προγράμματος ΜΧΣ έχει 30ετή διάρκεια, με ημερομηνία λήξης στις 4 Μαρτίου 2053.

Με το σημερινό πράσινο ομόλογο, η Επιτροπή έχει εκδώσει πράσινα ομόλογα NextGenerationEU συνολικού ύψους 35,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων στο πλαίσιο των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών της ΕΕ. Συνολικά, η Επιτροπή έχει εκδώσει ομόλογα αξίας 96,5 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του NextGenerationEU το 2022 και 167,5 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2021 που άρχισε το πρόγραμμα.

Όσον αφορά τα έσοδα από το 30ετές ομόλογο, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της τελευταίας δόσης των δανείων του προγράμματος ΜΧΣ προς την Ουκρανία. Μέχρι τώρα, εντός του 2022, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει 6,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δανείων του προγράμματος ΜΧΣ προς την Ουκρανία. Η σημερινή συναλλαγή έρχεται σε συνέχεια της εκταμίευσης ύψους 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Προβλέπεται πρόσθετο ποσό 500 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθεί πριν από το τέλος του έτους.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης κ. Γιοχάνες Χαν δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αλληλέγγυα προς την Ουκρανία και το πρόγραμμα ΜΧΣ αποτελεί νέα έκφραση της συνεχιζόμενης στήριξής μας προς τη χώρα. Θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα στήριξης, μεταξύ άλλων με τα 18 δισ. ευρώ που έχουμε προτείνει για το 2023.»

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου

Press Release in English  

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Νοεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα