
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον πρώτο κατάλογο συγκριτικής αξιολόγησης, ο οποίος ταξινομεί τις χώρες με βάση τον «χαμηλό», «συνήθη» ή «υψηλό» κίνδυνο αποψίλωσης των δασών. Η εν λόγω ταξινόμηση λαμβάνει υπόψη την παραγωγή των επτά βασικών προϊόντων που καλύπτονται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αποψίλωση των δασών, και συγκεκριμένα των βοοειδών, του κακάου, του καφέ, του ελαιοφοίνικα, του καουτσούκ, της σόγιας και της ξυλείας. Αυτά τα βασικά προϊόντα επελέγησαν βάσει ενδελεχούς εκτίμησης επιπτώσεων, στην οποία προσδιορίζονται ως ο κύριος παράγοντας αποψίλωσης των δασών λόγω της επέκτασης της γεωργίας. Η δημοσίευση του καταλόγου συγκριτικής αξιολόγησης έρχεται σε συνέχεια της συναίνεσης και της θετικής γνώμης όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Η ταξινόμηση με βάση τον κίνδυνο καθορίζει την έκταση των ελέγχων συμμόρφωσης που πρέπει να προβλέπουν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για μια χώρα (1% για τον «χαμηλό κίνδυνο», 3% για τον «συνήθη κίνδυνο» και 9% για τον «υψηλό κίνδυνο»). Η προμήθεια από χώρες χαμηλού κινδύνου συνεπάγεται απλουστευμένες υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας για τους φορείς εκμετάλλευσης και τους εμπόρους. Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συλλέγουν πληροφορίες, αλλά όχι να αξιολογούν και να μετριάζουν τους κινδύνους.
Οι χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου σ’ αυτόν τον πρώτο κατάλογο συγκριτικής αξιολόγησης υπόκεινται σε κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή το Συμβούλιο της ΕΕ για εισαγωγές ή εξαγωγές των σχετικών βασικών και παράγωγων προϊόντων.
Η συγκριτική αξιολόγηση ανά χώρα θα διασφαλίσει την απλή, δίκαιη και οικονομικά αποδοτική εφαρμογή του κανονισμού για την αποψίλωση των δασών, ο οποίος ήδη παράγει θετικά αποτελέσματα στην πράξη όσον αφορά την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, καθώς και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας.
Η σημερινή δημοσίευση της συγκριτικής αξιολόγησης ανά χώρα αποτελεί σημαντικό ορόσημο ενόψει της έναρξης εφαρμογής του κανονισμού στις 30 Δεκεμβρίου 2025 για τις μεγάλες εταιρείες και στις 30 Ιουνίου 2026 για τις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις.
Η σημερινή δημοσίευση του καταλόγου συγκριτικής αξιολόγησης συνοδεύεται από έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, στο οποίο περιγράφεται η μεθοδολογία στην οποία βασίζεται η συγκριτική αξιολόγηση.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Maciej Berestecki — Τηλ.: + 32 2 296 64 83, Maëlys Dreux — Τηλ.: + 32 2 295 46 73)
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 22 Μαΐου 2025
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα