Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο13 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντλεί 8 δισ. ευρώ από την 11η συναλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ομόλογα ύψους 8 δισ. ευρώ μέσω συναλλαγής δύο δόσεων στο πλαίσιο του μέσου ανάκαμψης NextGenerationEU. Πρόκειται για την 11η κοινοπρακτική συναλλαγή στο πλαίσιο του NextGenerationEU και την 6η που πραγματοποιείται εντός του 2022. Η συναλλαγή συνίσταται σε ένα νέο επταετές ομόλογο ύψους 5 δισ. ευρώ που λήγει στις 4 Δεκεμβρίου 2029 και σε μια έκδοση 3 δισ. ευρώ υφιστάμενου 20ετούς ομολόγου που λήγει στις 4 Ιουλίου 2041. Παρά την επιδείνωση του περιβάλλοντος της αγοράς, συνεχίζει να υπάρχει έντονη ζήτηση των επενδυτών για τα ομόλογα της ΕΕ. Τα βιβλία εντολών αθροιστικά έχουν υπερβεί τα 61 δισ. ευρώ, γεγονός που αποτυπώνει την ελκυστικότητα των ομολόγων NextGenerationEU για τους επενδυτές.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης κ. Γιοχάνες Χαν δήλωσε σχετικά: «Η Επιτροπή συνεχίζει να θέτει σε εφαρμογή με επιτυχία το χρηματοδοτικό της πρόγραμμα παρά τις δυσκολίες της αγοράς. Πρόκειται για μια καλή είδηση για τα κράτη μέλη μας, τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν στήριξη για την κοινωνικοοικονομικη τους ανάκαμψη, καθώς και για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση

Με τη χθεσινή συναλλαγή, η Επιτροπή έχει εκδώσει συνολική μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 58 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU μέσα στο 2022. Από τον Ιούνιο του 2021 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, η Επιτροπή έχει αντλήσει 129 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU. Από το ποσό αυτό, 28 δισ. ευρώ αντλήθηκαν υπό μορφή πράσινων ομολόγων. Για περισσότερες πληροφορίες βλ. το σχετικό δελτίο Τύπου.
 

(Περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 229 54578· Claire Joawn— Τηλ.: + 32 229 56859)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
13 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα