Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο2 Αυγούστου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Η Επιτροπή υπογράφει σύμβαση κοινής προμήθειας με την HIPRA για εμβόλια κατά της νόσου COVID-19

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η HERA, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας με την εταιρεία HIPRA HUMAN HEALTH για την προμήθεια του πρωτεϊνικού εμβολίου της κατά της νόσου COVID-19. 14 κράτη μέλη και χώρες συμμετέχουν στην εν λόγω κοινή προμήθεια, στο πλαίσιο της οποίας μπορούν να αγοράσουν έως 250 εκατομμύρια δόσεις. Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη, η συμφωνία αυτή θα καταστήσει γρήγορα διαθέσιμο το εμβόλιο της HIPRA στις συμμετέχουσες χώρες, μόλις το εμβόλιο αυτό λάβει θετική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Δεδομένου ότι οι λοιμώξεις από τη νόσο COVID-19 αυξάνονται στην Ευρώπη, πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Το εμβόλιο της HIPRA προσθέτει μία ακόμη επιλογή που συμπληρώνει το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων μας για τα κράτη μέλη και τους πολίτες μας. Η αύξηση του εμβολιασμού και της χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων θα είναι ουσιαστικής σημασίας κατά τους προσεχείς μήνες. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους. Αυτή είναι έμπρακτα η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας μας — προετοιμάζεται για το μέλλον και είναι έτοιμη να αναλάβει δράση.»

Η σύμβαση κοινής προμήθειας με την HIPRA συμπληρώνει ένα ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που εξασφαλίζονται μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί με τις AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-Pfizer, ModernaNovavax και Valneva. Περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δόσεις έχουν εξασφαλιστεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, χρησιμοποιώντας εμβόλια που έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά.  Οι συμμετέχουσες χώρες θα μπορούσαν να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το διδύναμο εμβόλιο ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης της HIPRA, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση κυλιόμενης αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναπτύσσεται ως αναμνηστική δόση σε ήδη ανοσοποιημένα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Το εμβόλιο της HIPRA αποθηκεύεται σε θερμοκρασία ψύξης μεταξύ 2 και 8 °C, διευκολύνοντας την αποθήκευση και τη διανομή τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
 

Επόμενα βήματα

Το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 από την HIPRA τελεί επί του παρόντος υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Αν το εμβόλιο λάβει άδεια κυκλοφορίας, οι συμμετέχουσες χώρες θα είναι σε θέση να αγοράσουν το εμβόλιο μέσω της ισχύουσας σύμβασης-πλαισίου.
 

Ιστορικό

Η HERA αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και θεμελιώδες στοιχείο για την ενίσχυση της αντίδρασης και της ετοιμότητας της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Η HERA συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 για να αντικαταστήσει τις ad hoc λύσεις για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας με μια μόνιμη δομή που διαθέτει επαρκή εργαλεία και πόρους για τον σχεδιασμό της δράσης της ΕΕ σε περίπτωση καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

Η συμφωνία κοινής προμήθειας της ΕΕ παρέχει στις 36 συμμετέχουσες χώρες τη δυνατότητα να προμηθευτούν από κοινού ιατρικά αντίμετρα είτε ως εναλλακτική λύση είτε για να συμπληρώσουν την προμήθεια σε εθνικό επίπεδο. Έχουν συναφθεί στο παρελθόν συμβάσεις-πλαίσια για φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19 με τις εταιρείες Hoffmann-La Roche και GlaxoSmithKline Ltd για την αγορά μονοκλωνικών αντισωμάτων, καθώς και με την εταιρεία Gilead για την αγορά αντιιικού φαρμάκου. Η HERA εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις συμμετέχουσες χώρες για τον προσδιορισμό και την υλοποίηση προτεραιοτήτων για κοινές προμήθειες.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού με ιατρικά αντίμετρα για τη στήριξη της αντιμετώπισης της νόσου COVID-19

Ασφαλή εμβόλια κατά της COVID-19 για τους Ευρωπαίους

Ιστότοπος της ΗERA

HIPRA Ανθρώπινη Υγεία

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
2 Αυγούστου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα