Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο13 Απριλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Επίτροπος Σίμσον συμμετέχει στον 15ο διάλογο ΕΕ-ΟΠΕΚ για την ενέργεια

Visit of Kadri Simson, European Commissioner, to Austria

Χθες, η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ κ. Mohammad Sanusi Barkindo συμπροήδρευσαν στη 15η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του διαλόγου ΕΕ-ΟΠΕΚ για την ενέργεια, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.

 

Στη συνεδρίαση αυτή, ο ΟΠΕΚ παρουσίασε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις αγορές πετρελαίου. Από την πλευρά της, η Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδιά της για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και την πρωτοβουλία REPowerEU, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και στην επιτάχυνση της απανθρακοποίησης των ενεργειακών της συστημάτων. Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία της ύπαρξης ανταγωνιστικών, διαφανών και σταθερών αγορών ενέργειας και επισήμαναν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι διακυμάνσεις και η αστάθεια της αγοράς στις οικονομίες.

 

Η Επίτροπος Σίμσον επανέλαβε την έκκληση της G7 προς τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου να δράσουν υπεύθυνα και να εξετάσουν κατά πόσο μπορούν να αυξήσουν τις παραδόσεις τους στις διεθνείς αγορές, ιδίως όταν η παραγωγή υπολείπεται της παραγωγικής ικανότητας, επισημαίνοντας ότι σ’ αυτή την προσπάθεια ο ΟΠΕΚ μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο, ο οποίος αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της αστάθειας της αγοράς την οποία έχει επιφέρει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. 

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
13 Απριλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα