Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Μαρτίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επίτροπος Ουρπιλάινεν θα επιβεβαιώσει τη στήριξη της ΕΕ προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στην 5η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών

Visit of Thierry Breton and Jutta Urpilainen, European Commissioners, to the Democratic Republic of Congo

Αύριο, 7 Μαρτίου, η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν θα βρίσκεται στην Ντόχα του Κατάρ, όπου θα συμμετάσχει στην 5η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, η οποία θα εστιάσει στην εφαρμογή του προγράμματος δράσης της Ντόχα για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες 2022-2031, το οποίο εγκρίθηκε πέρυσι. Η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, έχοντας εκταμιεύσει συνολικά 28,93 δισ. ευρώ για τις χώρες αυτές την περίοδο 2014-2020. Με την ευκαιρία αυτή, η Επίτροπος κ.  Ουρπιλάινεν θα επιβεβαιώσει εκ νέου τη στήριξη της ΕΕ προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ιδίως μέσω της στρατηγικής Global Gateway.

Το πρωί θα συναντήσει την κ. Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, Γενική Γραμματέα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), και εκπροσώπους της νεολαίας των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών. Η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα εκφωνήσει τη δήλωση της ΕΕ στη συζήτηση ολομέλειας και θα έχει διμερή συνάντηση με τον κ. Λάζαρους Μακάρθι Τσακουέρα, Πρόεδρο του Μαλάουι και της ομάδας των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 π.μ. ώρα Ελλάδος.

Το απόγευμα, η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα συναντηθεί με την κ. Πάμελα Κόουκ-Χάμιλτον Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου. Θα θέσει επίσης την υπογραφή της για την υλοποίηση σειράς έργων της πρωτοβουλίας Global Gateway μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων: ένα έργο για τη βελτίωση της πρόσβασης σε πράσινο ηλεκτρισμό και ενέργεια στην Γκάμπια, ένα έργο τεχνικής βοήθειας στη Γουινέα-Μπισάου για τη σύνδεση δύο καίριας σημασίας δρόμων και ένα έργο πρόσβασης σε καθαρό νερό στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα προεδρεύσει επίσης στην κοινή παράλληλη εκδήλωση ΕΕ και ΕΤΕπ με τίτλο «Επένδυση στην ανθρώπινη υγεία μέσω του Global Gateway». Το απόγευμα, θα εκφωνήσει ομιλία στην παράλληλη εκδήλωση της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) με τίτλο «Αλλάζουμε το σενάριο, από τις δυνατότητες στην ευημερία και από την απάθεια στη δράση: η προώθηση των ΣΒΑ και η προετοιμασία ενόψει της διάσκεψης κορυφής για τους ΣΒΑ». Επίσης θα συναντήσει την κ. Ραμπάμπ Φατίμα, Ύπατη Εκπρόσωπο των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, των περίκλειστων ανεπτυγμένων χωρών και των αναπτυσσόμενων μικρών νησιωτικών κρατών (UNHROLLS). Στη διάρκεια της ημέρας, θα έχει επίσης σειρά διμερών συναντήσεων με εκπροσώπους των χωρών εταίρων.

Το βράδυ, η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τους υπουργούς των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών, το οποίο διοργανώνει η Γαλλία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο δημοσιονομικό σύμφωνο, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Οπτικοακουστικό υλικό της επίσκεψης θα είναι διαθέσιμο στο EbS.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Μαρτίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα