Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Επίτροπος Βαλεάν απονέμει το βραβείο Μελίνα Μερκούρη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Τιμισοάρα

Weekly meeting of the von der Leyen Commission, 08/02/2023

Αύριο, η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν θα παραστεί στα εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Τιμισοάρα, η οποία φέρει τον τίτλο για το 2023 μαζί με την Ελευσίνα και το Βέσπριμ (Veszprém) της Ουγγαρίας. Το απόγευμα, η Επίτροπος θα εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Πολιτισμού. Το φετινό πρόγραμμα, με θέμα «Άναψε το φως — Φώτισε την πόλη σου!», ξεκινά με μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την κοινότητα, τον δημόσιο χώρο και τους δεσμούς μεταξύ των κατοίκων της πόλης και των Ευρωπαίων. Το βράδυ, η Επίτροπος θα απονείμει στην Τιμισοάρα το βραβείο Μελίνα Μερκούρη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ανταμείβοντας το έργο που επιτέλεσε η πόλη της Τιμισοάρα από το 2016, όταν ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Η Τιμισοάρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας και η δεύτερη πόλη που κατέχει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στη Ρουμανία μετά το Σιμπίου το 2007. Έχοντας αναγνωριστεί ως λίκνο της επανάστασης κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, η πόλη είναι επίσης γνωστή για την πολυπολιτισμική κληρονομιά της. Αυτή η πλούσια ιστορία θα παρουσιαστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέσα από συνέδρια, σεμινάρια και εργαστήρια. Η πόλη θα διοργανώσει επίσης εκθέσεις, παραστάσεις και πολλά φεστιβάλ μουσικής και παραστατικών τεχνών.

Το2023, η Ελευσίνα, η Τιμισοάρα και το Βέσπριμ (Veszprém) φέρουν τον τιμητικό τίτλο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης. Ο τίτλος αυτός παρέχει την ευκαιρία να αναδειχθούν ο πλούτος και η πολυμορφία των πολιτισμών της Ευρώπης, καθώς και η κοινή κληρονομιά που μοιραζόμαστε ως Ευρωπαίοι. Παράλληλα, αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του πολιτισμού. Οι γύρω πόλεις και περιφέρειες θα επωφεληθούν επίσης από τον θετικό μακροπρόθεσμο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Για να επιλεγούν, οι πόλεις έπρεπε να εφαρμόσουν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων και των κοινοτήτων τους. Το βραβείο Μελίνα Μερκούρη πήρε το όνομά του από την πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, η οποία είχε την έμπνευση για την έναρξη της πρωτοβουλίας «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 1985. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova — Τηλ.: + 32 2 296 69 53· FloreBoutier — Τηλ.: + 32 2 296 60 43)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα