Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο1 Φεβρουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για έκτακτη δέσμη μακροοικονομικής συνδρομής ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για ένα νέο πρόγραμμα επείγουσας μακροοικονομικής συνδρομής για την Ουκρανία, ύψους έως 1,2 δισ. ευρώ.

Visit of Valdis Dombrovskis, Executive Vice-President of the European Commission, to Ukraine

Η πρόταση έρχεται κατόπιν προηγούμενου αιτήματος των ουκρανικών αρχών και άμεσων συζητήσεων μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Volodymyr Zelenskyy.

Τα κεφάλαια της μακροοικονομικής συνδρομής θα διατεθούν στην Ουκρανία υπό μορφή μακροπρόθεσμων δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Θα συμβάλουν στην ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας και της συνολικής ανθεκτικότητας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της απότομης αύξησης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επιπτώσεών της στην οικονομία. Η ταχεία έγκριση της πρότασης αυτής από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιτρέψει στην Επιτροπή να εκταμιεύσει άμεσα μια πρώτη δόση ύψους 600 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία. Η δεύτερη δόση θα εκταμιευθεί κατόπιν θετικής αξιολόγησης της προόδου των ουκρανικών αρχών στην υλοποίηση περιορισμένου αριθμού συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων πολιτικής.

Παράλληλα με τη σημερινή πρόταση, η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αυξήσει σημαντικά τη διμερή συνδρομή που παρέχει στην Ουκρανία υπό μορφή επιχορηγήσεων το 2022. Η στήριξη αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ουκρανίας για την οικοδόμηση του κράτους και την ανθεκτικότητα, συμπληρώνοντας έτσι τη μακροοικονομική συνδρομή και συμβάλλοντας στη στήριξη της συνολικής σταθερότητας της χώρας. Το σχετικό δελτίο τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
1 Φεβρουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα