Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο31 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο πρόγραμμα LIFE για το κλίμα και το περιβάλλον

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Frans Timmermans, Executive Vice-President of the European Commission, Thierry Breton and Virginijus Sinkevičius, European Commissioners, on sustainable products 

Η Επιτροπή ξεκινά σήμερα διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, για να προσφέρει στη χώρα τη δυνατότητα να προσχωρήσει στο πρόγραμμα LIFE για το κλίμα και το περιβάλλον. Το πρόγραμμα LIFE έχει κυρίως ως στόχο να συμβάλει στη μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στην ανάσχεση και στην αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα LIFE, η Ουκρανία θα μπορεί να επωφεληθεί από χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντός της μετά την καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική εισβολή, είτε πρόκειται για ρύπανση, καταστροφή οικοσυστημάτων είτε για άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η απόφαση διαβιβάστηκε σήμερα από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, στον ομόλογό του της Ουκρανίας, Υπουργό Οικολογίας και Φυσικών Πόρων, κ. Ruslan Strilets.

Ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά: «Η Επιτροπή κρίνει ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο πρόγραμμα LIFE και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν λόγοι να καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία. Η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός της στο κλίμα και το περιβάλλον καθιστούν ακόμη πιο σημαντική αυτή την εταιρική σχέση και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ουκρανία στην ένταξή της στο πρόγραμμα LIFE.»

Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα που εφαρμόζεται από το 1992. Έχει συγχρηματοδοτήσει περισσότερα από 5.500 έργα σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής, ενώ η χρηματοδότησή του ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ. 

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
31 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα