Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Ιουνίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή στηρίζει την παραγωγή Χαλλουμιού/Hellim από την τουρκοκυπριακή κοινότητα ώστε να μπορεί να διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ως προϊόν ΠΟΠ

χαλούμι

Σήμερα, το πρόγραμμα βοήθειας της Επιτροπής για την τουρκοκυπριακή κοινότητα εγκαινίασε το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο για την πλήρη εξάλειψη ζωονόσων που πλήττουν τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα σε περιοχές που δεν τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Θα κινητοποιηθεί ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της υγείας των ζώων και της ασφάλειας των τροφίμων, ώστε να βοηθηθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα να ανταποκριθεί στα πρότυπα της ΕΕ. Μετά την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα μπορεί να εμπορεύεται το Χαλλούμι/Hellim διαμέσου της Πράσινης Γραμμής και να το διαθέτει στην αγορά της ΕΕ ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

 

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, 50.000 βοοειδή και 325.000 αιγοπρόβατα θα εξεταστούν για την τελευταία εναπομένουσα ζωονόσο, τη βρουκέλλωση. Θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι οι ήδη εξαλειφθείσες ασθένειες δεν έχουν επανεμφανιστεί, ενώ οι Τουρκοκύπριοι κτηνίατροι θα εκπαιδευτούν ώστε να βελτιώσουν την ικανότητά τους να διενεργούν εξετάσεις και να παρακολουθούν την υγεία των ζώων. Τέλος, οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν αποζημίωση για τη θανάτωση μολυσμένων ζώων.

 

Δυνάμει του συστήματος ΠΟΠ της Επιτροπής για το Χαλλούμι/Hellim, το οποίο ισχύει σε όλη την Κύπρο και ωφελεί τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς, εκδόθηκε το πρώτο πιστοποιητικό ΠΟΠ για τουρκοκυπριακό Χαλλούμι/Hellim τον Μάρτιο.

 

Η Επιτροπή στηρίζει όλους τους σχετικούς φορείς ώστε να πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και να επωφεληθούν πλήρως από το σύστημα ποιότητας της ΕΕ. Χάρη στις προσπάθειες αυτές, η πρώτη εμπορική συναλλαγή τουρκοκυπριακού Χαλλουμιού/Hellim που πληροί τις απαιτήσεις ΠΟΠ διαμέσου της Πράσινης Γραμμής και η διάθεσή του στην αγορά της ΕΕ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2024.

 

Για την περίοδο 2021-2024, έχουν δεσμευθεί 40 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την εφαρμογή του συστήματος ΠΟΠ για το Χαλλούμι/Hellim στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker – Τηλ.: +32 2 298 46 80· Veronica Favalli – Τηλ.: +32 2 298 72 69)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
8 Ιουνίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα