Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο23 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή προτείνει την ανανέωση των εμπορικών οφελών για την Ουκρανία για ένα έτος

Border region between Slovakia and Ukraine

Σήμερα η Επιτροπή πρότεινε την ανανέωση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών, των ποσοστώσεων και των μέτρων εμπορικής άμυνας για τις ουκρανικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση — γνωστών ως αυτόνομα εμπορικά μέτρα (ΑΤΜs) — για ένα ακόμη έτος. Αυτό αποτελεί συνέχεια της αταλάντευτης στήριξης που παρέχει η ΕΕ στην οικονομία της Ουκρανίας και συμβάλλει στην ανακούφιση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί παραγωγοί και εξαγωγείς λόγω της απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας.
 

Κύριος στόχος των αυτόνομων εμπορικών μέτρων είναι η στήριξη της Ουκρανίας, αλλά στα μέτρα λαμβάνονται επίσης υπόψη οι ανησυχίες της ενωσιακής βιομηχανίας. Για τον σκοπό αυτό, και δεδομένης της σημαντικής αύξησης των εισαγωγών στην ΕΕ ορισμένων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία το 2022, τα ανανεωμένα αυτόνομα εμπορικά μέτρα περιλαμβάνουν έναν ταχύ μηχανισμό διασφάλισης για την προστασία της ενωσιακής αγοράς, εάν χρειαστεί.
 

Επόμενα βήματα

Η πρόταση θα εξεταστεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μετάβαση από το ισχύον καθεστώς των αυτόνομων εμπορικών μέτρων στο νέο καθεστώς.
 

Ιστορικό

Τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα, που ισχύουν από τις 4 Ιουνίου 2022, είχαν θετικές συνέπειες για το εμπόριο της Ουκρανίας με την ΕΕ. Μαζί με τις λωρίδες αλληλεγγύης, τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα έχουν διασφαλίσει ότι οι εμπορικές ροές από την Ουκρανία προς την ΕΕ παρέμειναν αξιοσημείωτα σταθερές το 2022 παρά τις διαταραχές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο και παρά τη γενική τάση σημαντικής μείωσης του εμπορίου της Ουκρανίας συνολικά.
 

Τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα, από τη φύση τους μονομερή και προσωρινά, διευρύνουν σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της δασμολογικής ελευθέρωσης στο πλαίσιο της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Ουκρανίας (DCFTA), με την αναστολή όλων των εκκρεμών δασμών και ποσοστώσεων, καθώς και των δασμών αντιντάμπινγκ και των μέτρων διασφάλισης στις ουκρανικές εισαγωγές αυτή την ώρα ανάγκης για την Ουκρανία.
 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ανανεωμένα αυτόνομα εμπορικά μέτρα — Κανονισμός

Παρακολούθηση των εισαγωγών από την Ουκρανία που υπόκεινται σε μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου

Εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία

Μέτρα αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ουκρανία

 

Δηλώσεις

Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας πλήττει σοβαρά την ουκρανική οικονομία. Όπως ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του Σώματος των επιτρόπων στο Κίεβο, σήμερα λάβαμε την απόφαση να ανανεώσουμε την αναστολή των δασμών και των μέτρων εμπορικής άμυνας ως ένδειξη της συνεχιζόμενης πολιτικής και οικονομικής στήριξής μας. Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτούς τους δεινούς καιρούς.

Πρόεδρος, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - 23/02/2023

 

 

Από την έναρξη του ολοκληρωτικού πολέμου της Ρωσίας πριν από έναν χρόνο, η ΕΕ έχει δώσει προτεραιότητα στη σημασία συνέχισης της λειτουργίας της ουκρανικής οικονομίας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας τόσο για να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, όσο και για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της χώρας. Η αταλάντευτη στήριξη της ΕΕ βοηθά την Ουκρανία να διατηρήσει την εμπορική της θέση με τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ εμβαθύνει περαιτέρω τις εμπορικές της σχέσεις με την ΕΕ.

κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για το εμπόριο - 23/02/2023

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
23 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα