Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Ιανουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή προτείνει να ενισχυθεί η εντολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ναρκωτικά, καθώς η παράνομη αγορά ανθεί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα να ενισχυθεί η εντολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, μετατρέποντάς το σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Ναρκωτικά.

logo

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα επιτρέψουν στον Οργανισμό να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των σημερινών και των μελλοντικών προκλήσεων που σχετίζονται με τα παράνομα ναρκωτικά στην ΕΕ. Ο ενισχυμένος ρόλος περιλαμβάνει την έκδοση προειδοποιήσεων όταν επικίνδυνες ουσίες πωλούνται για παράνομη χρήση εν γνώσει των πωλητών, την παρακολούθηση της εθιστικής χρήσης ουσιών που λαμβάνονται με παράνομα ναρκωτικά και τη διοργάνωση εκστρατειών πρόληψης σε επίπεδο ΕΕ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Ναρκωτικά θα διαδραματίσει επίσης σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά: «Η παραγωγή ναρκωτικών και η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών προσαρμόστηκαν στις διαταραχές που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος προσάρμοσαν γρήγορα στη νέα κατάσταση τις σχετικές με τα ναρκωτικά δραστηριότητές τους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε σαφείς, επικαιροποιημένες και αξιόπιστες αποδείξεις και ικανότητες ανάλυσης όσον αφορά τα παράνομα ναρκωτικά στην ΕΕ. Γι’ αυτό προτείνουμε σήμερα μια ισχυρότερη εντολή για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Ναρκωτικά. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε κατά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και να αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις των παράνομων ναρκωτικών στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των Ευρωπαίων. Ο ενισχυμένος Οργανισμός μας θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό εταίρο στην προσπάθεια αυτή.»

Στο πλαίσιο αυτής της ενισχυμένης εντολής, ο Οργανισμός θα μπορεί: να προβαίνει σε αξιολόγηση απειλών όσον αφορά τις νέες εξελίξεις στον τομέα των παράνομων ναρκωτικών· να εκδίδει προειδοποιήσεις όταν διατίθενται στην αγορά ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες· να παρακολουθεί και να αντιμετωπίζει την ταυτόχρονη χρήση πολλών ουσιών· να δημιουργήσει ένα δίκτυο εγκληματολογικών και τοξικολογικών εργαστηρίων· να αναπτύσσει εκστρατείες πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε επίπεδο ΕΕ· να παρέχει έρευνα και υποστήριξη όσον αφορά τις αγορές και την προμήθεια ναρκωτικών· να διαδραματίσει σημαντικότερο διεθνή ρόλο και να αξιοποιήσει ένα ενισχυμένο δίκτυο εθνικών σημείων επαφής για την παροχή σχετικών δεδομένων στον Οργανισμό. Εναπόκειται πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο να συζητήσουν και να εγκρίνουν τη νέα εντολή.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
12 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα