Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Σεπτεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή προκηρύσσει πρόσκληση για εκτοπισμένους ερευνητές από την Ουκρανία

MSCA4UKRAIN

Σήμερα δημοσιεύτηκε η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων του έργου MSCA4Ukraine για τη στήριξη εκτοπισμένων ερευνητών από την Ουκρανία, με τη χρηματοδότηση της Επιτροπής στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie.

Με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ, το MSCA4 Ukraine θα παράσχει υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές.

Οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί υποδοχής και ερευνητές μπορούν ήδη να ξεκινήσουν την προετοιμασία των αιτήσεών τους και να συμβουλεύονται τις υπηρεσίες αντιστοίχισης και τις προδιαγραφές προσκλήσεων του προγράμματος στον ιστότοπο MSCA4Ukraine, μεταξύ άλλων τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις απαιτήσεις υποβολής αιτήσεων, τις οδηγίες για τους αιτούντες, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Στις 6 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί ενημερωτική ημερίδα για τους μελλοντικούς οργανισμούς υποδοχής. Οι ερευνητές που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση θα πρέπει πρώτα να προετοιμάσουν αίτηση με τον δυνητικό οργανισμό υποδοχής τους, ο οποίος θα υποβάλει την πρόταση εξ ονόματος του ερευνητή μέσω διαδικτυακής πύλης. Οι αιτήσεις θα επανεξετάζονται σε κυλιόμενη βάση, έως ότου δεσμευτούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε: «Με το πρόγραμμα αυτό, μπορούμε να βοηθήσουμε ταλαντούχους ερευνητές να υλοποιήσουν συγκεκριμένα επιστημονικά έργα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους πλήττονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επειδή η επιστήμη και η καινοτομία πρέπει να συνεχιστούν παρά τους δύσκολους αυτούς καιρούς.».

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε: «Είναι ζωτικής σημασίας να στηρίξουμε την επιστημονική κοινότητα της Ουκρανίας. Με το έργο MSCA4Ukraine, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε κορυφαίους επιστήμονες να συνεχίσουν το έργο τους και να ηγηθούν της ανασυγκρότησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στην Ουκρανία, ενισχύοντας παράλληλα την αλληλεγγύη και την επιστημονική συνεργασία ΕΕ-Ουκρανίας.».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από μια πεπειραμένη κοινοπραξία που στηρίζει ερευνητές σε κίνδυνο. Θα επιτρέψει σε ακαδημαϊκούς και σε μη ακαδημαϊκούς οργανισμούς στα κράτη μέλη και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» να υποδέχονται ερευνητές για διάστημα από έξι μήνες έως δύο έτη. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να βοηθήσει εξέχοντες επιστήμονες να συνεχίσουν το έργο τους σε οποιονδήποτε τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, με εξαιρετικές συνθήκες και πρόσβαση σε κατάρτιση, δεξιότητες και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Το πρόγραμμα αποσκοπεί επίσης στη διευκόλυνση της επανένταξης των ερευνητών στην Ουκρανία, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, προκειμένου να αποκατασταθεί η ικανότητα έρευνας και καινοτομίας της χώρας.

Ιστορικό

Η Επιτροπή στηρίζει ερευνητές από την Ουκρανία μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών. Η ΕΕ και οι οργανισμοί υποδοχής δράσεων Marie Skłodowska-Curie υποστηρίζουν Ουκρανούς ερευνητές.

Το έργο MSCA4Ukraine αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην ανάγκη ταχείας δράσης για τη στήριξη εκτοπισμένων ερευνητών από την Ουκρανία. Έτσι, θα τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν το έργο τους στην Ευρώπη και θα μπορέσει να προστατευτεί το σύστημα έρευνας και καινοτομίας της Ουκρανίας και η ελευθερία της επιστημονικής έρευνας γενικότερα. Τη διαχείριση του προγράμματος θα αναλάβουν ορισμένοι από τους οργανισμούς που συμμετέχουν στο τρέχον έργο InSPIREurope, το οποίο χρηματοδοτείται από τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie και παρέχει ήδη στήριξη σε ερευνητές που διατρέχουν κίνδυνο.

Στις 22 Μαρτίου 2022 η Επιτροπή εγκαινίασε την πύλη «Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας για την Ουκρανία» (ERA4Ukraine), μια ενιαία υπηρεσία που παρέχει πληροφόρηση και στήριξη σε ερευνητές με έδρα την Ουκρανία και ερευνητές που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Η πύλη συγκεντρώνει πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, ανά χώρα και από μη κυβερνητικές ομάδες. Στόχος της είναι να βοηθά ερευνητές που πλήττονται να βρίσκουν στέγαση και ευκαιρίες απασχόλησης, να διευκολύνει την αναγνώριση των πτυχίων τους και να προσφέρει άλλες υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα MSCA4Ukraine

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι κάνει η ΕΕ για τους Ουκρανούς ερευνητές

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο InspirEurope

 

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Σεπτεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα