Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο23 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Επιτροπή παρέχει στήριξη σε 124 ερευνητές από την Ουκρανία που έχουν εγκαταλείψει τις εμπόλεμες περιοχές

ukraine flag

Σήμερα η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα τα αποτελέσματα της επιλογής της πρωτοβουλίας MSCA4Ukraine, η οποία στηρίζει εκτοπισθέντες ερευνητές από την Ουκρανία. 13 υποψήφιοι διδάκτορες και 111 μεταδιδακτορικοί ερευνητές από την Ουκρανία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν το έργο τους στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη».
 

Οι επιλεγμένοι ερευνητές θα φιλοξενηθούν από πανεπιστημιακούς και μη πανεπιστημιακούς οργανισμούς σε 21 χώρες, ενώ οι περισσότεροι θα έχουν τη βάση τους στη Γερμανία, στην Τσεχική Δημοκρατία και στη Γαλλία. Θα εργαστούν σε κορυφαία έργα που καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Οι περισσότερες επιλεγμένες ερευνητικές προτάσεις αφορούν τους τομείς των βιοεπιστημών (25,8 %), των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (21,8 %) και της χημείας (17,7 %). Η διάρκεια των χορηγούμενων υποτροφιών κυμαίνεται από οκτώ μήνες έως δύο έτη, με τους περισσότερους αιτούντες να λαμβάνουν διετείς υποτροφίες.
 

Θα προσφέρονται επίσης ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και δραστηριότητες κατάρτισης που εστιάζουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων που σχετίζονται με την έρευνα και βασικών μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Όπως και στις κύριες δράσεις Marie Skłodowska-Curie, το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατ. EUR, θα παράσχει οικογενειακά επιδόματα για να βοηθήσει επιλεγμένους ερευνητές με οικογενειακές ευθύνες και επίδομα ειδικών αναγκών για τη στήριξη ατόμων με αναπηρία και τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους.
 

Λεπτομερής επισκόπηση, συμπεριλαμβανομένων του πεδίου εφαρμογής των έργων, των οργανώσεων υποδοχής και των συμμετεχουσών χωρών, είναι διαθέσιμη εδώ.

Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, οι ερευνητές θα λάβουν στήριξη για να επανεγκατασταθούν στην Ουκρανία και να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση και στη διαφύλαξη των ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας της χώρας. Η διαθέσιμη στήριξη θα τους επιτρέψει να διατηρούν δεσμούς με την οργάνωση υποδοχής τους, να πραγματοποιούν πρακτικές ασκήσεις στην έρευνα και να αναπτύσσουν νέα έργα όταν το επιτρέψει η κατάσταση.
 

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε ειδική δράση στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie για τη στήριξη εκτοπισθέντων ερευνητών από την Ουκρανία. Οι υποτροφίες MSCA4Ukraine είναι ανοικτές σε όλους τους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.
 

Το πρόγραμμα MSCA4Ukraine, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην ανάγκη δράσης για τη στήριξη των ερευνητών από την Ουκρανία, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν το έργο τους στην ΕΕ, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη του συστήματος έρευνας και καινοτομίας της Ουκρανίας και της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας γενικότερα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από μια έμπειρη κοινοπραξία η οποία στηρίζει ερευνητές που διατρέχουν κίνδυνο και αποτελείται από την Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τη Scholars at Risk Europe που φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Maynooth (Ιρλανδία) και το Ίδρυμα Alexander von Humboldt (Γερμανία).
 

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι το 2023 αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο Κίεβο ένα νέο γραφείο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Το γραφείο θα παρέχει στήριξη στα εθνικά σημεία επαφής, στους ερευνητές και στους φορείς καινοτομίας σε ολόκληρη την Ουκρανία και θα ενισχύει τα δίκτυα έρευνας και καινοτομίας (Ε&Κ) μεταξύ των ουκρανικών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
 

Toν Μάρτιο του 2022 η Επιτροπή εγκαινίασε την πύλη «Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας για την Ουκρανία» (ERA4Ukraine), μια ενιαία υπηρεσία που παρέχει πληροφόρηση και στήριξη σε ερευνητές με έδρα την Ουκρανία και σε ερευνητές που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του MSCA4Ukraine

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στον ιστότοπο του MSCA4Ukraine

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ και τους Ουκρανούς ερευνητές

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο InspirEurope+

 

Δηλώσεις

Βοηθούμε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η στήριξή μας προς τους ερευνητές που εγκατέλειψαν την Ουκρανία λόγω της εισβολής της Ρωσίας. Η πρωτοβουλία αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες στο εξωτερικό. Θέλουμε να συνεχιστεί η πρόοδος στην επιστήμη και την καινοτομία παρά τους δύσκολους καιρούς.

κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή - 23/02/2023

 

 

Η πρωτοβουλία MSCA4Ukraine αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της αλληλεγγύης μας προς τον ουκρανικό λαό. Είμαστε περήφανοι που 124 επιστήμονες θα είναι σε θέση να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο και θα έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες κατάρτισης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής εξέλιξης. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της πατρίδας τους μετά το τέλος του πολέμου.

κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας - 23/02/2023

 

 

Press Release in English

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
23 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα