Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Απριλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή καταβάλλει μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

ukraine flag

Σήμερα η Επιτροπή πραγματοποίησε μια τρίτη πληρωμή, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δέσμης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ)+ για την Ουκρανία, η οποία ανέρχεται σε έως 18 δισ. ευρώ. Με το χρηματοδοτικό αυτό μέσο, η ΕΕ επιδιώκει να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες, εξασφαλίζοντάς της μια σημαντική, σταθερή και προβλέψιμη χρηματοδοτική στήριξη το 2023.
 

Η στήριξη θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει σε λειτουργία βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για τα εκτοπισμένα άτομα. Θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να διασφαλίσει μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει υποδομές ζωτικής σημασίας, τις οποίες η Ρωσία κατέστρεψε με τον επιθετικό της πόλεμο, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμους και γέφυρες.
 

Η σημερινή πληρωμή πραγματοποιήθηκε αφού η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ουκρανία συνέχισε να σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων πολιτικής και ότι συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, οι οποίες διασφαλίζουν τη διαφανή και αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων. Η Ουκρανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ιδίως στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος φυσικού αερίου και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Η διαπίστωση αυτή θα καταστήσει δυνατή την εκταμίευση δύο επιπλέον μηνιαίων πληρωμών, ύψους 1,5 δισ. ευρώ έκαστη, τον Μάιο και τον Ιούνιο.
 

Aπό την έναρξη του πολέμου, η συνολική στήριξη προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό ανέρχεται σε περίπου 68 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει οικονομική, ανθρωπιστική, επείγουσα δημοσιονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και πόρους που διατίθενται στα κράτη μέλη, βοηθώντας τα να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Η Ουκρανία απωθεί με επιτυχία την επίθεση της Ρωσίας και ταυτόχρονα προωθεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για το μέλλον της. Ο γενναίος ουκρανικός λαός θέλει να ζήσει μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική καθημερινή ζωή. Με την τρίτη δόση, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και τα συνολικά 18 δισ. ευρώ της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής, η ΕΕ προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια στην Ουκρανία ώστε να συνεχίσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, θα διατηρήσει σε λειτουργία τα νοσοκομεία και τα σχολεία και να είναι σε θέση να αποκαταστήσει τις υποδομές της.»
 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο.
 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Απριλίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα