Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο24 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή και η Ινδία υπογράφουν συμφωνία για τους ημιαγωγούς

Signing of the  Memorandum of understanding on India/EU cooperation on semiconductors

Σήμερα, οι συμπρόεδροι του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-Ινδίας (ΣΕΤ), ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις και η αντιπρόεδρος Βιέρα Γιούροβα είχαν συνομιλία με τους Ινδούς ομολόγους τους –τον υπουργό Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar, τον υπουργό Σιδηροδρόμων, Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας των Πληροφοριών Ashwini Vaishnaw και τον υπουργό Εμπορίου Piyush Goyal– με αντικείμενο τον απολογισμό του έργου που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του ΣΕΤ ΕΕ-Ινδίας, αλλά και για να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη υπουργική σύνοδο.

Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας σχετικά με μνημόνιο συνεννόησης για τους ημιαγωγούς. Το μνημόνιο υπεγράφη από τον Τιερί Μπρετόν, επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, και τον Ashwini Vaishnaw, υπουργό Σιδηροδρόμων, Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας των Πληροφοριών της κυβέρνησης της Ινδίας. Η συμφωνία αυτή καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και η Ινδία θα συνεργαστούν για την οικοδόμηση ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών και υπέρ της καινοτομίας.

Στο πλαίσιο του εν λόγω μνημονίου, η Επιτροπή και η Ινδία προτίθενται:

  • να ανταλλάσσουν εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές και πληροφορίες σχετικά με τα οικοσυστήματα ημιαγωγών τους·
  • να προσδιορίσουν τομείς συνεργασίας στον τομέα της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων·
  • να προωθήσουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ταλέντων και εργατικού δυναμικού για τη βιομηχανία ημιαγωγών και να διευκολύνουν τη συνεργασία μέσω διοργάνωσης εργαστηρίων, συμπράξεων και προώθησης των άμεσων επενδύσεων·
  • να διασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού στον κλάδο, μεταξύ άλλων μέσω ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις χορηγηθείσες δημόσιες επιδοτήσεις.

Επόμενα βήματα

Και οι δύο εταίροι θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν τακτικά και να υποβάλλουν εκθέσεις στο πλαίσιο του ΣΕΤ. Η επόμενη υπουργική σύνοδος του ΣΕΤ έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024 στην Ινδία.

Ιστορικό

Η εταιρική σχέση με την Ινδία είναι για την ΕΕ μία από τις σημαντικότερες εταιρικές σχέσεις για την επόμενη δεκαετία, η δε ενδυνάμωσή της μέσω πρωτοβουλιών όπως είναι το ΣΕΤ, αποτελεί προτεραιότητα.

Η πρώτη υπουργική σύνοδος του ΣΕΤ πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2023 στις Βρυξέλλες, είχε δε προηγηθεί η σύσταση του ΣΕΤ, στις 6 Φεβρουαρίου 2023, και η ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, και του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στις 25 Απριλίου 2022 στο Νέο Δελχί.

Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-Ινδίας είναι για την ΕΕ το δεύτερο διμερές φόρουμ, για τη δε Ινδία το πρώτο φόρουμ που συστάθηκε με εταίρο της. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνέστησαν το ΣΕΤ τον Ιούνιο του 2021. Το ΣΕΤ συμπληρώσει τις ψηφιακές εταιρικές σχέσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί με εταίρους από την Ασία στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Μνημόνιο συμφωνίας για τους ημιαγωγούς

Το πρώτο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-Ινδίας

Δηλώσεις

Οι ημιαγωγοί τροφοδοτούν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την οικονομική μας ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ αλλά και της οικονομίας της γενικότερα. Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας με την Ινδία, έναν αξιόπιστο και δυναμικό εταίρο με συμπληρωματικά πλεονεκτήματα, θα προωθήσει την καινοτομία σε αυτόν τον σημαντικό τομέα.

κ. Βιέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας - 24/11/2023

Τα μικροκυκλώματα είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες μας. Ενισχύουμε την ανθεκτικότητά μας στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες των αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών. Χαίρομαι που θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ινδία, έναν βασικό εταίρο, σε θέματα εμπορίου και τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού. Μακροπρόθεσμα, η συνεργασία μας στον τομέα της έρευνας και των δεξιοτήτων θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας.

κ. Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς - 24/11/2023

 Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
24 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα