Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Ιανουαρίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία σχετικά με τους ισχυρούς στόχους της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τα νέα φορτηγά και τα αστικά λεωφορεία

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία σχετικά με τους ισχυρούς στόχους της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τα νέα φορτηγά και τα αστικά λεωφορεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με προσωρινή πολιτική συμφωνία για την ενίσχυση των προτύπων για τις εκπομπές CO2 των νέων βαρέων επαγγελματικών οχημάτων που εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ από το 2030. Ο κανονισμός θα θέσει νέους φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 για το 2030, το 2035 και το 2040.

Με τα νέα πρότυπα θα διασφαλιστεί ότι αυτό το τμήμα του τομέα οδικών μεταφορών συμβάλλει στη μετάβαση στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών, στις κλιματικές φιλοδοξίες της ΕΕ για το 2030 και στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει τώρα να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία.

Ο κ. Βόπκε Χούκστρα, Eπίτροπος αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα, δήλωσε: «Οι εκπομπές από τις οδικές μεταφορές αυξάνονται και πρέπει να αναστρέψουμε την κατάσταση. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα [σ.σ. χθες] θα καταστήσει τα φορτηγά και τα λεωφορεία λιγότερο ρυπογόνα, θα μειώσει τις εκπομπές και θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη την ΕΕ. Η κυκλοφορία περισσότερων οχημάτων μηδενικών εκπομπών στους δρόμους μας είναι επωφελής για όλους. Με την παραγωγή περισσότερων οχημάτων μηδενικών εκπομπών, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα είναι σε ισχυρότερη ανταγωνιστική θέση, ενώ πλέον διαθέτει μακροπρόθεσμη βεβαιότητα σχετικά με τους εφαρμοστέους κανόνες. Οι πολίτες θα αναπνέουν καθαρότερο αέρα, ιδίως στις πόλεις μας.»

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

 Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
19 Ιανουαρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα